Újabb, súlyosan veszélyeztetett fajokkal gyarapodott a debreceni állatkert

Helyi hírek

Az ENSZ 2008-ban nyilvánította hivatalos jeles napjának az óceánok világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygónk felszínének több mint 70 százalékát borító óceánok védelmének fontosságára. Amellett, hogy rendkívül különleges és sokszínű élővilágnak adnak otthont, a bennük élő fitoplanktonok révén az óceánok termelik a Föld oxigénkészletének nagy részét, továbbá világszerte mintegy hárommilliárd ember számára biztosítanak élelemforrást és megélhetést.

E jeles nap alkalmából a debreceni állatkert örömmel jelenti be, hogy a tavalyi Állatkertek Éjszakáján bemutatott 15 Tanganyika- és Malawi-tavi sügérfaj érkezése után a pálmaház nemrég újabb afrikai uszonyosokkal, összesen hat sügérfaj több mint 50 egyedével gyarapodott. A budapesti Tropicariumból és a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből érkezett új jövevények jelenleg a kulisszák mögött laknak, de a tervek szerint hamarosan beköltöznek rokonaikhoz Snapi, az intézmény nílusi krokodiljának medencéjébe, ahol a látogatók is megcsodálhatják majd őket.

A pálmaház színpompás új lakói jelentős természetvédelmi értéket képviselnek, mivel mind a hat faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a Viktória-tóban endemikus parázsló szénsügér (Haplochromis nubilus) ráadásul sebezhető, a szintén Viktória-tavi Haplochromis perrieri és az Ejagham-tavi Coptodon deckerti pedig súlyosan veszélyeztetett besorolással a vízszennyezés és az invazív fajok megjelenése következtében. E három sügérfaj állatkertekben is igazi ritkaságnak számít: hazánkban kizárólag Debrecenben, de Európa-szerte is csak két másik intézményben találkozhatunk velük.

Az óceánok világnapja alkalmából az intézmény továbbá különösen fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) 2020-2021-es természetvédelmi kampányára, a Which Fish?-re, amelynek középpontjában a tengeri erőforrások fenntartható felhasználása áll. A kezdeményezéshez csatlakozva a debreceni állatkert oktatósarkot alakított ki a pálmaházban, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a kampány célkitűzéseivel, és tematikus emlékérme megvásárlásával támogathatják is azok elérését.

– dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató –

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft