182 újabb áldozat, 677 beteget lélegeztetnek – Hajdú-Bihar továbbra is az élmezőnyben

Helyi hírek
Koronavírus

Meghalt 182, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2365 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 3 913 550 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 880 897-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 779 348-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 27 540-re, a gyógyultaké 510 379-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 241 429. Kórházban 5937 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 32 838-an vannak, a mintavételek száma 5 373 540-re nőtt. Közölték: szombaton életbe lép az újraindítás újabb fokozata.

Emlékeztettek, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette, hogy az ország újabb szakaszhatárhoz érkezett a járvány elleni küzdelemben, szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.

Az országos oltási munkacsoport döntése alapján rendkívüli oltási akciót tartanak pénteken.
A regisztráltak számára péntek reggel 8 órakor Pfizer vakcinára is megnyílt az online időpontfoglaló a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az oltásra – kórháztól függően – péntek délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor.

Orbán: folytatódhat a nyitás – Biztosan meglesz a 4 millió beoltott

A pénteki foglalásokhoz 100 ezer adag Pfizer-vakcina oltását ajánlják fel. Az online időpontfoglaló emellett továbbra is nyitva van Sinopharm-oltásokra és a már jövő heti AstraZeneca-oltásra is.

Hozzátették, hogy az időpontfoglaló honlap nagy terhelése miatt jelenleg karbantartás folyik.
Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

Közölték azt is, a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a Magyarország.hu Ügyfélkapun, vagy személyesen kormányablakban lehet bejelenteni.
Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. Azt is kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, valamint gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be – írták, hozzátéve, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Romániában is megjelent az egyik indiai vírusmutáns

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.
Pénteken újabb AstraZeneca-szállítmány várható.

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért, az adminisztráció gyorsításáért pedig kitöltve vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot.

Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

A kormányzati oldal szerint az oltási rend kilencedik körében – április végén – megkezdődött a fogvatartottak oltása is. A tizedik körben – hamarosan – kezdődik a 16-18 évesek oltása is.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – közölték.

oldal térképe szerint eddig Budapesten (140 408) és Pest megyében (108 220) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (44 077), Győr-Moson-Sopron (42 872) és Hajdú-Bihar megye (41 341). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 143).