Egymillió forinttal nőtt a magyar családok vagyona

Gazdaság

Átlagosan egymillió forinttal gyarapodott a magyar családok vagyon az elmúlt időszakban. Az adat persze átlag, nem mindenki járt jól.

A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint 4000 milliárd forinttal nőtt a magyarok vagyona 2024 első negyedévében, ami háztartásonként egymillió forintos gyarapodást jelent. Átlagosan. Vannak ugyanis, akik tízmilliókkal gazdagodtak, míg mások semmivel.

A jelentős vagyonnövekmény hátterében több tényező is állhat, egyrészt a piaci árfolyamok emelkedése – ezt adta a növekmény 60 százalékát, másrészt a befolyó friss pénzek – írja a bank360.hu. Beérkezett a 13. havi nyugdíj, sokan kerestek részvényekkel és befektetési alapokkal is, a legjelentősebb emelkedést azonban a magánbefektetők nyerték, a cégek vagyona több mint 1200 milliárd forinttal nőtt az első negyedévben.

Történelmi rekord, hogy a háztartások 6705,2 milliárd forintot tartottak március végén készpénzben. Szintén történelmi rekord azonban a hiteltartozás is, melynek összege 12 720 milliárd forint. Keresettek a fogyasztási hitelek és személyi kölcsönök, a CSOK Plusz és a Babaváró is.