Elkezdtek bedőlni a babaváró hitelek

Gazdaság

Rekord nagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint – írja a Bank360.

A háztartások hitelportfóliói alapvetően jó minőségűek, de a megélhetésre felvett kölcsönökkel egyre több a probléma, és a jelek szerint a babaváró támogatás törlesztése is egyre több családnak okoz gondot.

A lap szerint leginkább az utóbbi időszakban az úgynevezett „áruvásárlási és egyéb hiteleknél” ugrott meg a 90 napon túl késedelmes kölcsönök összege, melyek között tartják nyilván a babaváró támogatásokat is, amelyeket a jelek szerint egyre többen nem bírják már törleszteni. A lap szerint az látszik, hogy a nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni.

A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége ezt követően azonnal a négyszeresére nőtt, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

 2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A Bank360.hu számításai alapján már legalább ezer olyan hitel lehet, amit már nem fizetnek rendesen az adósok.