Erasmus 2023 Debreceni Egyetem

Meghirdette a 2023/2024-es tanévre vonatkozó Erasmus-pályázatait a Debreceni Egyetem

Egyetem
Meghirdette az aktuális tanévre vonatkozó Erasmus-pályázatait a Debreceni Egyetem. A hallgatói mobilitási program keretében több mint 250 diák nyerhet támogatást külföldi részképzésre, illetve szakmai gyakorlatra Európában vagy éppen a világ távoli részén. A beadási határidő március 15-e.

A Debreceni Egyetemnek jelenleg 496 egyetemmel van közvetlen mobilitási szerződése az Erasmus-program keretében, míg a partnerországok körében 30 ország 67 egyetemével valósít meg mobilitásokat a nemzetközi ösztöndíjprogram lévén.

A hallgatóink körében a legnépszerűbb célországok továbbra is Németország, Spanyolország és Olaszország az Erasmus+ programországokban. Németországban 61 egyetemmel, Spanyolországban és Olaszországban egyaránt 38-38 egyetemmel működünk együtt, ezek mellett diákjaink nagyon keresik a távol-keleti tanulmányi lehetőségeket is. Japánba, Dél-Koreába minden félévben küldünk ki hallgatókat részképzésre, de már Malajziába is utazhatnak a debreceni diákok a pályázati program keretében. Egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi szakmai gyakorlatok iránt, melyet akár még a végzést követően, friss diplomásként is végezhetnek a hallgatók

– mondta el a hirek.unideb.hu-nak Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem (DE) Nemzetközi Iroda vezetője.

Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Iroda vezetője
Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Iroda vezetője. Fotó: unideb.hu

Évente átlagosan 250-300 DE-hallgató számára nyújt támogatást az Erasmus-program és további 100 hallgató vesz részt egyéb kisebb program keretében külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton. A partnerintézményekből pedig minden évben csaknem 250 fiatal érkezik Debrecenbe.

Várjuk a Debreceni Egyetem hallgatóinak jelentkezését a 2023/2024-es tanévre vonatkozó Erasmus-programra. Az ösztöndíj-program az intézmény valamennyi beiratkozott diákja számára – alap-, mester-, osztatlan, doktori és felsőfokú szakképzés, nappali és levelező képzésen egyaránt – lehetőséget biztosít, hogy akár egy évet is külföldi tanulmányokkal töltsön. A partneregyetemeken elvégzett kurzusokat a mobilitásra vonatkozó tanulmányi szerződésben (Learning Agreement) foglaltak szerint a DE elfogadja. Ennek részleteiről, illetve a megfeleltetni kívánt szakegységekről azonban érdemes még a kiutazás előtt részletesen tájékozódniuk a hallgatóknak

– tette hozzá Jánosy Orsolya.

Az összes fideszes politikust kiraknák az egyetemek vezetőségéből, hogy a diákok ne maradjanak ki az Erasmus programból

A mobilitási programok koordinálásáért felelős iroda vezetője kiemelte: a 2023/24-es tanév hallgatói ösztöndíjaira a hallgatók március 15-ig adhatják be pályázataikat.

A hallgatói tanulmányi pályázat és a szakmai gyakorlati pályázat az alábbi linkeken érhetők el:

https://internationaloffice.unideb.hu/hu/sms-2023-24-erasmus-tanulmanyi-mobilitas-programorszagokba

https://internationaloffice.unideb.hu/hu/smt-2023-24-erasmus-szakmai-gyakorlat-mobilitas-programorszagokba

unideb.hu