Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora

Az összes fideszes politikust kiraknák az egyetemek vezetőségéből, hogy a diákok ne maradjanak ki az Erasmus programból

Egyetem Helyi hírek
string(366) "SELECT nap_posts.* FROM nap_posts LEFT JOIN nap_term_relationships tr ON (nap_posts.ID = tr.object_id) WHERE 1=1 AND nap_posts.post_name = '3cac00fa7996f0438160ef207f4eedcd' AND nap_posts.post_type = 'oembed_cache' AND ((nap_posts.post_status = 'publish')) AND tr.object_id IS NOT NULL GROUP BY nap_posts.ID ORDER BY nap_posts.post_date DESC "

Rácsatlakoztak az ellenzéki pártok az Európai Bizottság döntésére, amely kizárta az alapítványi egyetemeket az Erasmus programból.

A listán természetesen a Debreceni Egyetem is szerepel, a cívisváros felsőoktatási intézményében is hemzsegnek ugyanis a pártkáderek. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, ezt a kinevezését Pintér Sándor belügyminisztertől kapta. A kuratórium tagjai: Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, valamint Balla György professzor és Győry Kálmán professzor emeritus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, mindketten akadémikusok. A három fős felügyelőbizottság elnöke Dékán Tamásné Orbán Ildikó, tagja Mészáros József és Mancsiczky László. Az alapítvány vagyonellenőre László Géza Béla.

A legkeményebb üzenet a DK-tól érkezett kedden:

Mondjon le minden fideszes politikus az egyetemi alapítványokban betöltött kuratóriumi posztjáról, hogy újra részt vehessenek a magyar hallgatók az Erasmus programban – írja közleményében a Demokratikus Koalíció. Emlékeztetnek,

az EB már korábban figyelmeztette a kormányt, hogy nincs helye kormánypárti politikusoknak az egyetemeket irányító alapítványokban, és az uniós pénzek érkezését is ehhez kötötte. Orbán azonban nem engedett, és most a diákok isszák meg a levét a fideszes korrupciónak.

A Demokratikus Koalíció felszólítja az alapítványokban helyet kapó kormánypárti politikusokat, hogy azonnal mondjanak le a kuratóriumi pozíciójukról! Miattuk fosztják meg hallgatók ezreit a külföldi cserediákprogram adta lehetőségektől, miközben ők maguk milliós összegekhez jutnak a diákok kárán. A DK írásbeli kérdéssel fordult az összes érintett miniszterhez, hogy lemondanak-e a pozíciójukról.

Hétfőn a DK törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltja, hogy állami vezetők egyetemi alapítvány munkájában vegyenek részt: láthatóan az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a magyar hallgatók újra európai csereprogramokban vehessenek részt

– írta közleményében Gyurcsány Ferenc pártja.

Fideszes irányítása miatt a Debreceni Egyetem is bukhatja az Erasmus+ programot

Párbeszéd: legkésőbb február 15-ig jusson dűlőre a kormány az EU-val az Erasmus ügyében

Elfogadhatatlan, hogy a magyar diákok a korrupt magyar kormány miatt ne tudjanak külföldi tanulmányi tapasztalatokat szerezni, világot látni, értékes szakmai tapasztalatokra szert tenni. A magyar kormánynak át kell éreznie a felelősségét, és legkésőbb a felsőoktatási jelentkezési határidőig meg kell állapodniuk az EU-val, vállalva akár azt is, hogy az érintett fideszes politikusok elveszítik kifizetőhelyeiket – írta dr. Mellár Tamás,
a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Úgy folytatta, “a felsőoktatásban tanuló, illetve az oda idén felvételiző hallgatók is teljes bizonytalanságban vannak afelől, mi lesz a fideszes vezetésű alapítványok által működtetett egyetemeken az Erasmus-programok sorsa”.

Felszólítjuk ezért a kormányt: legkésőbb a felsőoktatási jelentkezési határidő végéig, február 15-ig állapodjon meg az Európai Bizottsággal arról, hogy a hazai egyetemek – beleértve az alapítványi fenntartásúakat is – továbbra is részt vehessenek az Erasmus-programban.

“Ha a kormány mindenáron kifizetőhelyeket akar biztosítani politikusainak, akkor esetleg egyeztessenek Matolcsy Györggyel, és adjanak helyet az érintett politikusoknak a jegybanki alapítványokban. Tudjuk, hogy a Fidesznek alapvető működése a közpénz ellopása, de ezt legalább ne a magyar diákok kárára tegyék” – írta a Párbeszéd politikusa.

“Ne az egyetemistákat és az oktatókat büntessék!”

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közleményében azt kéri, hogy ne az egyetemistákat és az oktatókat büntessék a kormány hibájából. A politikus egyúttal felszólította a kabinetet, azonnal kezdje meg az alapítványi fenntartású intézményekkel a tárgyalásokat, hogy azok, különösen a nagy tudományegyetemek, minél előbb visszakerüljenek állami fenntartásba. A képviselő azt is kijelentette, hogy aktív fideszes minisztereknek és “a párthoz köthető személyeknek semmi keresnivalójuk a kuratóriumokban”.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti:

arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ne zárják ki a magyar egyetemistákat az Erasmusból Orbánék korrupciója miatt.

Az EP-képviselő szerint ezer és egy módon lehetne szankcionálni a Fidesz-kormány korruptságát – a jogállamisági mechanizmus ennek például megfelelő eszköze -, a magyar diákok külföldi tanulásának akadályozása viszont nem tartozik a megfelelő eszközök közé, mert nem azoknak rossz, akik ellen irányul.

“Ezért Donáth Annával levelet írtunk a Bizottságnak, amiben azt kérjük, hogy a megfelelő eszközöket találják meg a jogállamisági követelmények és az intézményi függetlenség betartatására – anélkül, hogy a magyar egyetemisták legyenek ennek a vesztesei”

– zárta Cseh.

Az LMP szintén közleményben kifogásolta, hogy az Orbán-kormány sok tízezer magyar diákot foszt meg attól a lehetőségtől, hogy részt vegyen az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban.

Mint írták, a Fidesz másokkal nem, csupán önmagával egyeztetett, amikor önmaga képére formálta a hazai egyetemi rendszert. Most ezért nem kaphatnak a fideszes irányítás alatt álló alapítványi egyetemek támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból sem.

Felidézik, hogy az LMP korábban okkal mondta azt, hogy az egyetemi rendszer megújítása össznemzeti ügy, mert a ma feladata a holnap boldogulását készíti elő.

A fideszes politikusok vezette egyetemi alapítványok megújításának első lépéseként az LMP szigorú összeférhetetlenségi szabályok kialakítását kezdeményezi

– közölték.

Az MSZP közleménye szerint előrelátható volt, hogy az egyetemek alapítványi kiszervezése súlyos hátrányokat okoz a felsőoktatási szférának, az intézményeknek és több tízezer hallgatónak, holott a magyar felsőoktatás nem mondhat le ezekről a forrásokról. Magyar hallgatók tízezrei esnek el nemzetközi kapcsolatépítéstől és új tudás megszerzésétől, amely összességében Magyarország további lemaradásához vezet – írták.

Az MSZP levélben fordul Csák János felsőoktatásért felelős miniszterhez, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, keressen megoldást arra, hogy Magyarország ne veszítse el az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram nyújtotta lehetőségeket, forrásokat.

A kormány a felsőoktatást úgy központosítja, hogy vezető fideszes politikusokat állít a közalapítványi kuratóriumok élére, s miközben az egyetemek autonómiájának növelését a kormányzati beavatkozások megszüntetését kommunikálja, valójában közvetlen politikai irányítás alá helyezi azokat

– áll Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke által jegyzett közleményben.