A debreceni egyetemi könyvtár szolgáltatásainak többsége online elérhető

Egyetem
A koronavírus járvány miatt hozott kormányrendelet értelmében november 11-én bezárt a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK), az egységek nem fogadnak olvasókat, azonban a szolgáltatások zöme online továbbra is elérhető.

A DEENK a kölcsönzést korlátozott formában tudják biztosítani, az olvasók a 11 óráig online leadott igénylés alapján összeállított csomagot a könyvtárak előtt vehetik át aznap 13 és 15 óra között. A kikért dokumentumok a kérés napjától számított két napig maradnak a pultoknál, ezt követően visszakerülnek a raktárba.

 

Fontos, hogy a könyvek átvételekor is be kell tartani a higiénés előírásokat, és kötelező a szájmaszk viselése is. Aki nem rendelkezik érvényes tagsággal, a könyvtár honlapján tud regisztrálni. Az egyetem kutatói, oktatói és PhD-hallgatói számára biztosított a lehetőség, hogy kutatási céllal helyben tanulmányozzák a nyomtatott dokumentumokat. A könyvtárban tanulni azonban továbbra sem lehet. Szabadon elérhetőek az e-könyvek és folyóiratok, emellett a DEENK szélesítette a Debreceni Egyetem Elektronikus Archívumában (DEA) tárolt dokumentumok hozzáférését is.

– Szolgáltatásainkat úgy alakítottuk át, hogy azok megfelelnek a hatályos kormányrendeletnek, az egyetem vezetése által hozott eljárásrendnek, illetve támaszkodnak más könyvtárak gyakorlatára és a tavaszi események során szerzett tapasztalatainkra – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Petró Leonárd. A DEENK főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a szolgáltatásokat a hallgatók, oktatók és kutatók minél hatékonyabb támogatására tervezték át, miközben a tőlük telhető módon védik olvasóik és munkatársaik egészségét.

 

A kölcsönzés korlátozott újraindulásával lehetőség van a könyvek visszavitelére, hosszabbításra, a felmerülő késedelmi díjak rendezésére a Neptun-rendszeren keresztül. A kiadványok visszahozatala személyesen a könyvdobó szekrények használatával működik, de postai úton is vissza lehet juttatni a DEENK, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. címre elküldve. Ezt követően biztonsági okokból valamennyi kötet karanténba kerül 48 órára.

Valamennyi szolgáltatásról részletes információ olvasható a könyvtár https://lib.unideb.hu/hu/node/1899 oldalán, emellett a DEENK dolgozói elérhetőek az info@lib.unideb.hu email címen is.