Önkormányzati választás Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar megye választ: hol várható öldöklő harc, és hol tekinthető lefutottnak a választás? Érdekességek, esélylatolgatások

Helyi hírek

Június 9-án rendezik a 2024-es EP- és önkormányzati választásokat. Bár a kormányzati narratíva igyekszik a tétet a “háború vagy béke” köré építeni, a referendum kimenetele az ukrajnai helyzetre semmiféle hatással nem lesz. Annál fontosabb, hogy megmarad-e Brüsszelben is a fideszes többség (jelenleg 21/11 képviselőnk kormánypárti), “visszavesz”-e a Fidesz az önkormányzatin legalább egy, 2019-ben elveszített nagyvárost, illetve az is kérdés, hogy változik-e a politikai széljárás Magyar Péter színrelépése és az akkumulátorgyár-ellenesség miatt.

Debrecen

Hajdú-Bihar megyei esélylatolgatásunkat természtesen Debrecennel kezdjük. Az már tavaly ősszel tudvalevő volt, hogy Papp László, a város újrázni készülő fideszes polgármestere veszített népszerűségéből, de az utóbbi heteket, hónapokat alaposan megnyomta. Felföldi József meglátásaival szemben mi úgy tapasztaltuk, Papp igenis az orrunk alá dörgöl minden eredményt, ami tulajdonképpen a dolga, és elvárás is vele szemben.

Papp Lászlóval két komolyabb kihívó áll szemben (a Mi Hazánk színeiben induló Salánkiné Kuti Zsuzsanna nem valószínű, hogy ezen a választáson labdába rúg): Mándi László, az Összefogás a Cívisvárosért és Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület polgármesterjelöltje.

Mindkét formáció az akkumulátorgyár-ellenességet tűzte zászlajára, Mándi ezen felül a lakhatási gondokkal és a debreceni vízutánpótlás körüli problémákkal is rendre foglalkozik.

“Érzi a Fidesz, hogy baj van.” Interjú Mándi Lászlóval, az Összefogás a Cívisvárosért debreceni polgármesterjelöltjével

Tippünk: nagy meglepetés lenne, ha Papp László ezt a választást elveszítené. Reális esélye egy az egyben lett volna vele szemben egy konszenzusos ellenzéki jelöltnek. Így valószínűleg – ha nem is abszolút többséggel – a fideszes polgármester marad még legalább 5 évig a cívisváros élén.

Hajdúnánás

Talán a megye legérdekesebb és legintenzívebb kampányán lesz hamarosan túl a város. No, nem a leköszönő fideszes polgármester kijelölt utódja, Nagyné Legény Ildikó jóvoltából, hanem a Hajdúnánást gyakorlatilag felszántó Bódi Judit miatt. A Tedej Zrt.-hez köthető Bódi komoly erőfeszítést tesz azért, hogy – bár az alapfelvetést a városvezetés rendre cáfolja – Nánáson ne legyen semmilyen veszélyes üzem – főleg ne akkumulátorüzem.

Míg Bódi Juditot a TikTikon kedvenc ételéről is faggathatják a fiatalok, Nagyné Legény Ildikó csendesebb típus, kampányába pedig itt-ott elődje is besegít. A fideszes jelölt nem fogadta el Bódi Judit vitaajánlatát, de a helyi tévében Tom Taylor moderálásával, előre egyeztetett kérdésekkel összehoztak egy hasonlót.

Ami a választás várható kimenetelét illeti, szoros eredményt várunk, és Bódi Judit számára egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek a győzelem.

Hajdúböszörmény

A nagyon fideszes Hajdúböszörményben a 18 éve regnáló kormánypárti Kiss Attilát igyekszik majd elmozdítani a polgármesteri székből Göröghné Bocskai Éva, a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület jelöltje, valamint Kiss Sándor “Sárkány”, aki függetlenként száll – ezúttal virtuálisan – ringbe.

Kiss Attila mindkét kihívójával készítettünk interjút, Göröghné Bocskai Éva a Debreceni Napnak elsősorban a túlárazott beruházásokat és a rossz közhangulatot ecsetelte. Sárkány pedig úgy fogalmazott, minden csak süllyed lefelé.

“Ez egy olyan szép, élhető kis város lehetne” – Interjú Göröghné Bocskai Évával, Hajdúböszörmény független  a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület polgármesterjelöltjével

Mindezek mellett nagy meglepetés lenne, ha Kiss Attila “eltolná a biciklit”, a két kihívója nincs eléggé beágyazódva, így Hajdúböszörményben úgy véljük, nem fog rezegni a léc a Fidesznek, és Kiss behúzza a választást.

Hajdúszoboszló

Hajdú-Bihar megye első számú fürdővárosában a Fideszt és két, magát civilnek nevező egyesületet (Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért Egyesület)  is maga mögé állított a békeidőben független polgármesterként tevékenykedő Czeglédi Gyula.

Bár tavaly országos visszhangott keltett a szoboszlóiak idegenektől való félelme, úgy tűnik, Czeglédinek sikerült elcsitítania a hangokat, és a lakosság felől érkező vélemények azt sugallják, a jelenlegi polgármester ismét bizalmat kap június 9-én.

Kihívói közül Kanizsai György Béla (Hajrá Hajdúszoboszló Egyesület), dr. Kerekes László (Momentum), Dede Tamás (Párbeszéd- ZÖLDEK, DK, MSZP), és a mi hazánkos Kecskés István Béla támogatottsága nagyjából megegyező lehet, de így szétaprózódva Czeglédi Gyula győzelmére semmiféle veszélyt nem jelentenek.

Frissítés: Kanizsai és Dede pénteken visszalépett, ez az új helyzet:

Hajdúszoboszló: két ellenzéki jelölt visszalépett, nehezebb dolga lesz a fideszes Czeglédi Gyulának

Balmazújváros

A 2019-ben a fideszes Koroknai Imrét fölényesen legyőző Hegedüs Péter küzdelmes éveken van túl. Több egykori szövetségese a képviselő-testületben ellene fordult, sőt egyikük, Ferenczi Mária indul is ellene a polgármester-választáson. Hegedüs fő ellenfele minden bizonnyal nem Ferenczi lesz, hanem a fideszes dr. Varga Marina. Az alacsony ismertséggel bíró kormánypárti jelölt azonban nem tűnik elég erősnek ahhoz, hogy Hegedüst megszorongassa, így véleményünk szerint Balmazújvárosban nem várható fideszes fordulat.

Püspökladány

Nagyon jó fizetés járhat a polgármesteri székért Ladányban, vagy tényleg egymást tapossák a jelöltek jobbnál jobb ötletekkel, ki tudja. Tény viszont, hogy a pozícióért hatan is indulnak. A független Tóth Lajos legerősebb kihívója a fideszes Vadász Ferenc lehet, aki kihasználhatja a narancsosok fegyelmezettségét, és simán előfordulhat, hogy Püspökladány ismét kormánypárti lesz.

Berettyóújfalu

A fideszes Muraközi Istvánt a Berettyó Közéleti Egyesület zászlója alól igyekszik leváltani Szántai László, aki jelenleg is önkormányzati képviselő a városban. Szántai 2022-ben az országgyűlési választáson is indult ellenzéki színekben, ám súlyos vereséget szenvedett a körzet nagyurától, a fideszes Vitányi Istvántól.

Óriási meglepetés lenne, ha Szántai László akár csak megszorongatná a Berettyóújfaluban vélhetően jó munkát végző, 2010 óta polgármester Muraközit.

Hajdúdorog

A görögkatolikus fellegvárban csak 2019-ben jött el a fideszes fordulat, ekkor – hathatós jobbikos “segítséggel” – Csige Tamás 47 szavazattal kikapott a Fidesz színeiben induló Horváth Zoltántól. A Hajdúdorogot korábban MSZP-s színekben három cikluson át irányító Csige idén az Esély Közösség nevében visszavágára készül. Dolgát jelentősen nehezítheti, hogy két független jelölt is indul, így idén sanszos, hogy Pogácsás György és Várföldi Sándor lesz a mérleg nyelve. Ami véleményünk szerint a Fidesz felé mutat majd.

Hajdúhadház

A 2010 óta regnáló fideszes Csáfordi Dénes 5 éve majdnem 80-20 arányban verte az akkor függetlenként induló dr. Koós Lászlót, de ellenfele nem adja fel, idén is megpróbálja – ezúttal az Élhetőbb Hajdúhadházért Egyesület színeiben. Helyi forrásaink szerint Hadházon a nagy többség elégedett Csáfordi munkájával, és kátyús utak ide vagy oda, a fideszes polgármester idén is kényelmes többséggel verheti Koóst.

Téglás

Téglást 2019-ig független polgármesterek vezették, majd 5 éve a fideszes Szabó Csaba 30 szavazattal és a Momentum-Jobbik-LMP logó alatt induló Salamon Gergő hiányzó 136 szavazatával legyőzte a független Veres Miklóst. Az újrázni kívánó Szabó Csabát és vele együtt a pártpolitikát Szabó Imre Tibor, a helyi sportegyesület elnöke tekerné takaréklángra. Érdekesség, hogy a 20 képviselőjelölt közül 8 állt be Szabó Imre mögé, hárman pedig nem foglaltak állást, hogy melyik polgármesterjelöltet támogatják. Nagy kérdés, hogy a papíron szintén független, de a Fidesz oldalára átállt, majd saját magát alpolgármesternek megszavazó Kolompár Lászlót büntetik-e majd a választók ezért az akciójáért.

Véleményünk szerint Tégláson szoros küzdelem várható.

A fideszes Szabó a felé lejtő pályát igyekszik kihaszálni, kíváncsain várjuk, hogy a Jolly-koncert és a kisorsolt LED-tévé elég lesz-e a győzelemhez.

Egy tévét is kisorsolnak a téglási fideszes polgármester kampányzáróján

Kihívója szerint nem:

 

Nyíradony

Tasó Béla, a helyi kiskirály, Tasó László rokona nem indul újra, így ezúttal Terdik Jánosé lesz a feladat, hogy a fideszesnél fideszesebb várost behúzza a kormánypárt zászlója alá. Két független kihívója tudatában Terdik szinte hátradőlhet, és tovább asszisztálhat a Tasó-uradalom hizlalásához. A 19 képviselőjelölt közül 7 fideszes színekben indul, közöttük szerepel Czifra Edit is, akit a nemrég kirobbant stróman-botrány kapcsán ismerhettünk meg.

Tasó-botrány Nyíradonyban: 300 milliót követelnek a hatóságok két bedőlt cég miatt egy családanyán

Nyírmártonfalva

Na és mi a helyzet a jó öreg lombkoronasétánnyal seftelő Filemon Mihállyal? Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Filemon a fideszes logót hátrhagyva, függetlenként szeretne újra választást nyerni, Ebben nem kevesebb, mint öt, szintén független kihívója szeretné megakadályozni. Filemon mellett szól az ismertsége, és botrány ide vagy oda, mi úgy véljük – Borkai Zsolthoz hasonlóan  – Nyírmártonfalva ismét megválasztja a botrányhőst.

Vámospércs

A vámospércsi önkormányzat szinte példátlanul nyílt kampányt folytat a fideszes Ménes Andrea mellett, aki 2006 óta irányítja a várost. Erősen kétséges, hogy Ménesnek erre szüksége lenne, híreink szerint támogatottsága továbbra is bivalyerős, és győzelmi esélyeit tovább növeli, hogy a 2019-ben ellene 67-32 arányú vereséget szenvedő Kosztin Mihály (Közösen Vámospércsért Egyesület) lesz a kihívója.

Bocskaikert

A sötét lovak egyike a megyében szinte egyedülálló módon növekvő lakosságszámmal dicsekedő Bocskaikert. Az elsősorban Debrecen alvótelepüléseként funkcionáló község polgármesteri székére ismét pályázik a botrányoktól sem mentesen, de mégiscsak négy cikluson át regnáló fideszes Szőllős Sándor. Legerősebb kihívója a független Tóth Ferenc lehet, akit a legtöbben a Tündérkör Alapítvány kapcsán ismernek. A településen igen aktívan kampányoló Tóth dolgát némileg nehezíti az ellene indított két másik független, Fejes Tibor és Erdős Imréné. Mindezek ellenére Bocskaikertben komoly Szőllős-Tóth párharcot várunk.

“Népszolgának tekintem magam” – Tóth Ferenc elindul Bocskaikert polgármesteri tisztségéért

Polgár

A DK-s Tóth József az önkormányzati választáson a Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület színeiben indul egyedüli polgármesterjelöltként, így minden bizonnyal újra is választják. A képviselő-testületbe is szinte csak említett egyesület delegáltjai pályáznak, a 10 jelölt közül 8 innen való, rajtuk kívül egy mi hazánkos és egy független induló van. A részvételi arány itt nem fog rekordokat dönteni.

Ugyancsak izgalommentes polgármesterválasztás lesz Kabán, ahol egyedüli indulóként a fideszes Szegi Emma ünnepelhet majd, Mikepércsen szintén kihívó nélkül készülhet újrázni az akkumulátorgyárak ellen többször is felszólaló fideszes Tímár Zoltán. Pedig nem olyan nehéz ez, hiszen még a 267 fős Bedőn is összejött két független polgármesterjelölt.

Szentpéterszeg továbbra is pártpolitika-mentes marad, a két független polgármesterjelölt – Kovács Imre és Kiss Gábor Csaba – mellett csak független képviselőjelöltekre lehet majd szavazni. Hasonlóképpen Sáránd is, itt szintén két független polgármesterjelölt, Dézsi András és Szántó József küzd majd a polgármesteri székért, a képviselő-testületi helyekért pedig 14 független jelölt száll ringbe.

– Szilágyi Szabolcs –