Szántai László interjú

“Bihar szinte semmit nem fejlődött, inkább lemaradt az elmúlt 12 évben”- Interjú Szántai László ellenzéki jelölttel

Helyi hírek

A Berettyóújfalu központú és 41 települést (döntően falvakat) magában foglaló választókerületben Szántai László fog az Egységben Magyarországért, vagyis az ellenzéki összefogás színeiben megmérkőzni a fideszes Vitányi Istvánnal április 3-án.

A magát civilnek valló, polgári foglalkozása mellett Berettyóújfaluban önkormányzati képviselőként is dolgozó Szántai László programjában három fontos, fejlesztendő célterületet jelölt meg:

Járható utakat, megbízható közlekedést!

Jól fizető munkahelyeket!

Modern egészségügyet!

Érezhető-e kormányváltó hangulat ott lent, délen?

Attól függ, hogy kelek fel reggel. Hol ilyen, hol olyan hangulatot érzek, de a háttérből tapasztalok egyfajta lappangó elégedetlenséget. Abban bízom, hogy azt a néhány százalékot sikerül majd ezzel behozni, ami a váltáshoz szükséges.

Csak néhány százalék a hátránya?

Az előző választáson Vitányi István 55% körüli eredménnyel nyert, én ahhoz viszonyítok. Ezt az 5 százalékot és még egy kicsit kell lefaragnunk, mert úgy gondolom, a fideszes tábor azóta nem gyarapodott. A felmérések szerint ennél nagyobb a hátrányom, de ezekkel nem foglalkozom. Hangsúlyozom, választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. A legfontosabb felmérés április 3-án lesz, amikor mindenki szabadon kinyilváníthatja véleményét. Azt tapasztalom ugyanis, hogy az emberek még a telefonos közvélemény-kutatások alkalmával sem feltétlenül mernek színt vallani.

Nagyjából kiegyenlítettnek érzem az erőviszonyokat, és olyan tényezők is befolyásolhatják majd a választás kimenetelét, hogy milyen idő lesz (lehet-e veteményezni vagy sem), illetve mennyi szavazatot szerez a Fidesz és az ellenzéki összefogás jelöltjein kívüli indulók.

Most úgy tűnik, rossz idő lesz a hétvégén, ez kinek kedvezhet?

Fogalmam sincs, ebben nem vagyok járatos. Egy dolgot tudok, meg kell tennünk mindent, hogy megnyerjük ezt a választást. Nem latolgatok ilyen dolgokat.

Mit takar a megteszünk mindent kifejezés?

Faluról falura járunk, minden mozgósító erőt, megjelenési formát igyekszünk igénybe venni. Telefonos, személyes, szórólapos mozgósítás, piacozás – minden, amit csak el lehet képzelni. A Facebookon is nyomjuk a magunk igazát.

A Facebookon látjuk is, hogy sorra járja a településeket, de különösebben nem részletezi, hogy miről beszélgetett az emberekkel. Mivel elégedettek legkevésbé a bihari szavazópolgárok?

Ezt nagyon nehéz egy mondatban megfogalmazni, mert rengeteg dolog van, amivel nem elégedettek. A bihari emberek azt látják, hogy a térségünk nem fejlődik úgy, ahogy fejlődnie kellene. A rendszerváltás óta nemhogy felzárkózott volna akár a magyar átlaghoz a bihari emberek életszínvonala és a tájegység gazdasága, hanem még inkább lemaradt. Az egészségügyi ellátásunk romlik, az oktatásunk romlik, a falvaink népessége csökken, Majdnem minden falu külső utcáin végigsétálhatunk úgy, hogy több lakatlan házat is találunk. Gyermekeink elvándorolnak, mert nem találják meg a számításainkat a körzetünkben. A többség sajnos nem találja itt meg a számítását.

Vitányi István csúnyán kikosarazta, amikor ön vitázni hívta. Elképzelhetetlen, hogy mégis összejön a beszélgetés?

Igen, elképzelhetetlen.

Összekülönböztek, vitára hívja fideszes riválisát a berettyóújfalui körzet ellenzéki jelöltje

Ha lett volna vita, milyen témákat érintett volna?

Kérdőre vontam volna, hogy jelenleg hogyan is áll Bihar. 24 éve képviselőnk Vitányi úr, de ez nem látszik meg Biharon. Az, hogy lett pár térköves piacunk, meg lovasszobrunk, ez nem állította meg a lemaradásunkat. Vitányi István nem tudja azt felmutatni, ami egy 24 éves képviselői pályafutás után elvárható lenne tőle. Nem érezzük, hogy van képviselőnk. Kérdőre vonnám, hogy miért nem fejlesztette az infrastruktúrát. Rosszak az útjaink. Nem jó az egészségügyi ellátást. Nincs elég körzeti orvos, patika, óvoda a településeinken.

Fideszes riválisa mégis az egyik, ha nem a legnépszerűbb jelölt a megyében. Jól hoz a konyhára a látványpolitizálás?

Kétségkívül eredményesek vele, egy bizonyos réteget meg tudnak vele szólítani, és ez éppen elég is nekik. A mérleg nyelvét jelenthetik a függőségi viszonyba taszított közmunkások. Akad persze jó és rossz példa is, vannak településeink, ahol kollegiális a viszony a polgármester és a közmunkások között, de olyat is tudnék említeni, ahol urambátyám-viszonyok uralkodnak.

Ellenfele “baloldalinak” titulálta önt, hiszen nem fideszes. Helytálló a megállapítása?

Nem tudom, honnan gondolja, hogy balos, jobbos vagy akármilyenes vagyok, én egy párton kívüli, civil jelölt vagyok. Sosem voltam, és nem is leszek párttag. Civilnek, átlagpolgárnak vallom magam, aki tenni akar azért, hogy végre Bihar és az ország azon az úton haladjon, amin haladnia kell.

Mennyire tartja a kapcsolatot a körzetében a polgármesterekkel, és tapasztale-e részükről támogatást?

Sokakkal tartom a kapcsolatot, de leginkább a háttérben. Nyíltan nagyon kevesen merik ezt felvállalni, és inkább a függetlenek. Van egyfajta zárkózottság. Ha április 3-án megválasztanak, számomra nem lesz mérvadó, hogy ki milyen színezetű polgármester. Csak az fog számítani, hogy mennyire agilis, mennyire tesz a településéért és hajlandó-e az együttműködésre.

Vitányi István különbséget tesz fideszes és nem fideszes vezetésű település között?

Úgy vélem, igen. Ha valaki függetlenként került pozícióba, akkor is kénytelen a települése érdekében egyfajta túlzott lojalitásra a fideszes képviselője irányába. Ha ugyanis nem teszi meg azokat a gesztusokat, amiket Vitányi elvár, akkor hátrányt szenvedhet a települése.

Magukra vették a berettyóújfalui fideszes képviselők, hogy ellenzéki kollégájuk korrupcióról beszélt

Mik lesznek az első intézkedései, ha győz a választáson?

Először fel kell mérni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ha országos szinten nézzük, meg kell néznünk, hogy “mi van a kamrában”, hiszen látható, hogy a jelenlegi kormányzat éppen azon munkálkodik, hogy választási osztogatás címén teljesen kiürítse az államkasszát. Attól tartok, hogy az új kormány mozgástere gazdaságilag meglehetősen szűkös lesz. Természetesen azokkal a törekvésekkel, amelyek a jogrendszer, valamint az oktatás és egészségügy rendbetételére, illetve a korrupció felszámolására vonatkoznak, maximálisan egyetértek, és minden segítséget meg fogok adni a leendő kormánynak ezekkel kapcsolatban.

Ami Bihart illeti, nem az első pillanatokban fogok csodát tenni, de el kell indítanunk egy olyan folyamatot, ami a lemaradásunk csökkenéséhez vezethet. Ennek kulcsát elsősorban az infrastrukturális fejlesztésekben, a szolgáltatások fejlesztésében, illetve a munkahelyteremtésben látom.

A két nagy központ, Debrecen és Nagyvárad közelsége milyen hatással van Berettyóújfalu lehetőségeire?

Ez egy teljesen legitim kérdés. Ez a 41 településből álló választókerület ugyanis nem a földrajzi és a gazdasági logika alapján lett kialakítva, hanem egy választási logika alapján. Bihar Trianon előtt Nagyvárad természetes vonzáskörzete volt, és ha a schengeni határ is megnyílik végre Románia felé, akkor remélhetőleg ez pozitív hatással lesz a térség gazdaságára. Már most is vannak ilyen hatások, többek között Biharkeresztes is Nagyvárad alvóvárosaként funkcionál, számos magyar jár át oda dolgozni naponta, illetve román állampolgár munka után aludni Biharkeresztesre.

Az ésszerűtlen tervezés okozta hátrányokon sokat javíthatunk a közlekedés fejlesztésével. Gondolok itt az M4-es autópálya M3-assal való összekötésére, illetve az M47-es gyorsforgalmi út és a tervezési fázisban lévő M9-es megvalósítása olyan észak-dél-kelet-nyugat irányú találkozási ponttá teszi a bihari térséget, amelynek a logisztikai előnyeit ki lehet majd használni. Meg kell találni a lehetőségeket, hogy az autópálya-csomópontok és csatlakozások hogyan tudnak ipari parkokat és ipari területeket kijelölni, és meg kell találnunk azokat a cégeket, amelyek számára a racionálisabb logisztika már vonzóerővel bírhat.

Kiugrási pontnak érzem ezt Bihar és a Sárrét fejlesztését illetően, hiszen ha Berettyóújfalu centrummal tudunk egy bázist, egy ipari környezetet létrehozni, akkor a környező kis falvakból érdemes lesz oda bejárni dolgozni, miközben az ingázók egy kellemes, családi házas, kulturált környezetben lakhatnak. Ehhez azt kell elérjük, hogy a belső úthálózat megfelelő legyen, a kis falvakban az alapszolgáltatások megfelelő színvonalúak legyenek.

Ne csak ígérgetés legyen a Sárrét fejlesztése! – interjú Kiss Lászlóval, Püspökladány és körzete ellenzéki jelöltjével

Milyen beruházásokat hozna Berettyóújfaluba?

Logisztikai-szállítmányozási téren mindenképpen látok potenciált a városban, elsősorban kamionos cégek, regionális raktárak létesülhetnek. A lehetőségeknek utána fogok járni, és lobbizni fogok értük. Nagyon sajnálom, hogy a város egy magánszemélynek eladta a régi katonai repterét, mert az tökéletes megoldás lett volna egy ilyen központra. Azért teljesen nem mondtunk le róla, talán még vissza lehet szerezni.

Nézzünk még néhány települést szúrópróbaszerűen. Hogyan tenné jobbá az életet Bojton?

Például a közfoglalkoztatottakat alkalmazó kézműves műhely fejlesztésében, és a terjesztés országos szintre való kibővítésében. Bojton az útviszonyok sem túl jók, de ezt szinte minden településsel kapcsolatban el tudom mondani.

Mivel lenne jobb az élet Hajdúbagoson?

A földikutya-rezervátum helyrepofozásával akár 10-15 családnak is lehetne megélhetést biztosítani. Ennek persze az is a feltétele, hogy a természetbarátokat oda tudjuk majd csábítani.

Hosszúpályi?

A helyi cigány önkormányzattal szeretnék kiépíteni egy olyan gyümölcsöző együttműködést, amit eddig nem sikerült.

A sárándiak hogyan profitálnának abból, ha ön lenne a képviselőjük?

Jobban is ki lehetne használni Debrecen, és elsősorban a déli ipari park közelségét, és simán lehetne lakópark-jellegű település Sárándból, ahová szívesen költöznek fiatalok és kisgyermekes családok.

Melyik a körzet legproblémásabb települése?

Erős a verseny, de talán Toldnak adnám ezt a nem túl megtisztelő címet. Eleve hátrány, hogy a falu zsáktelepülés, csak Biharkeresztes felől közelíthető meg, de hogyan? Egy rettenetes állapotban lévő egynyomú úton. Ez a helyzet tarthatatlan, azonnal orvosolni kell. Nagy segítségre lenne szükség a településen most már többségben lévő romáknak is. Jelenleg az Igazgyöngy Alapítvány igyekszik őket felkarolni. Told belátható időn belül elnéptelenedhet, ha megmarad a zsáktelepülés jellege.

Hogyan ítéli meg a kormány által Berettyóújfaluba telepített börtönkórház, illetve a Komádiba tervezett börtön helyzetét, sikerült új munkahelyeket teremteni ezzel?

Komádiban egészen biztosan nem mert tudtommal, és jelen állás szerint nem is épül meg az ide tervezett börtökórház.

Pedig tavaly már toborozták is oda a munkaerőt…

Igen, és talán egy részüket át tudták irányítani a berettyóújfalui intézménybe, de ennek a részleteit nem ismerem. A Komádiba tervezett intézmény tudomásom szerint belátható időn belül nem épül meg.

Berettyóújfaluban pedig már adottság a börtönkórház. Néhány tucat munkahelyet biztosan teremtett, részben a környékbeli lakosságból, részben áthelyezett munkaerővel. A fideszes városvezetés egyébként ügyesen meghekkelte az ezzel kapcsolatos népszavazást, mert aki nem akarta, annak igennel, aki akarta, annak nemmel kellett (volna) szavaznia. Így aztán az érvényességi küszöböt sem sikerült elérni, és nem is vették figyelembe a szavazás eredményét. A szavazók kétharmada egyébként nem akart Berettyóújfaluba börtönkórházat. Azt sem értem, hogy miért kellett ilyen logikátlan helyre, az ország keleti sarkába helyezni ezt az országos hatáskörű intézményt. Szombathelyről is idehordják majd a betegeket?

Fontosabb lenne arra törekedni, hogy a börtönkórház mellett lévő kórházat fejlesszük, mert korábban annyi ígéretet kaptunk, aztán alig valósult meg közülük valami. A berettyóújfalui kórházat olyan szintre kell fejleszteni, ahol a bihari emberek ugyanolyan színvonalú ellátást kaphatnak, mint Budapesten. Ne kelljen fél évet várniuk, vagy Debrecenbe rohangálniuk egy laborvizsgálat miatt. A börtönkórház “mézesmadzag-időszakában” ígérték a művesekezelő-állomástól kezdve mindent, ezelből mindeddig tudomásom szerint egy MRI-készülék valósult meg, amit a választás előtt gyorsan idehoztak, de az sincs még beüzemelve.

Az ellenzéki összefogás rendre választási csalási kísérletekre hívja fel a figyelmet. Lesz minden szavazókörben ellenzéki számláló?

Igen. 92 szavazókör lesz nyitva április 3-án, és mindegyikben lesz 2 ellenzéki delegált.

Mit javasol a választóinak, hogy szavazzanak az országgyűlési választással egyidőben tartott “gyermekvédelmi népszavazáson”?

Legjobban teszik, ha érvénytelenül szavaznak. Például tegyenek ikszet minden karikába.

– Szilágyi Szabolcs –