Szennyvíz

Kína telefonon zaklat japán cégeket és magánembereket a fukushimai szennyvíz tengerbe engedése miatt

Világ

A kínai vezetés ellenkezése után japán cégeket és magánembereket célzó, telefonos zaklatókampánnyal kezdtek tiltakozásba a kínaiak, az ellen, hogy Japán a terveknek megfelelően csütörtökön elkezdte beleengedni a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba. A japán külügy arra kérte a tokiói pekingi nagykövetség vezető tisztviselőit, hogy szólítsanak fel nyugalomra, a Kínában élő japánokat pedig arra kérték, hogy tartózkodjanak a hangos japán beszédtől – írja az MTI.

Kína határozottan ellenezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által hitelesített terv szerint szűrt és hígított fukusimai víz kibocsátását, és emiatt fel is függesztette a Japánból származó tengeri halak és tenger gyümölcseinek minden importját. A kínai embereknek viszont ez a jelek szerint nem volt elég, már csütörtökön elkezdtek hívásokkal bombázni a fukusimai eseményektől teljesen független japán vállalkozásokat. Emellett Kínában lévő japán éttermeket is ért atrocitás, és volt, ahol váratlanul ellenőrzést tartottak a hatóságok.

Egy fukusimai üzletember a Kyodo japán hírügynökségnek azt mondta, hogy négy éttermébe és cukrászdájába pénteken összesen majdnem ezer hívás érkezett, többségük Kínából, emiatt le is kapcsolták a vonalakat.

Fukusima város polgármestere, Kohata Hirosi a Facebookon szombaton közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a városháza két nap alatt mintegy 200 hasonló hívást kapott, és hogy a helyi iskolák, éttermek és szállodák is érintettek voltak. A közösségi médiában kínai internetezők olyan videókat osztottak meg, amelyeken japán számokat hívnak.

Japán összesen több mint 1,3 millió köbméter fukusimai szennyvizet tervez a Csendes-óceánba engedni, mégpedig fokozatosan, a jelenlegi ütemterv szerint a 2050-elejéig. Ez a víz esőből, talajvízből és a 2011-es szökőár után leolvadt három reaktor magjának hűtéséhez használt vízből származik.

A trícium kivételével minden radioaktív anyagot eltávolítottak belőle, majd tengervízzel hígították, mielőtt az óceánba engedték volna, hogy radioaktivitása ne haladja meg az 1500 bequerel/literes határértéket.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben egy földrengés és szökőár következtében magolvadás következett be. Bár a reaktorokat leállították, azokat továbbra is hűteni kellett. A hűtővizet később tartályokban helyezték el. Mivel a tárolásra rendelkezésre álló hely fogytán van, a vizet most egy hosszú alagúton keresztül vezetik az óceánba. Előzetesen megszűrik és tengervízzel hígítják.