CATL épül Debrecennél

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a debreceni CATL-akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatban

Helyi hírek

Panaszom nyomán elindította az Európai Bizottság a debreceni CATL-akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatos vizsgálatot – jelentette be Facebook-oldalán Jávor Benedek zöld politikus, Budapest brüsszeli képviselője.
Felidézi, tavasszal nyújtott be panaszt a Bizottságnak, amelyben felhívta a figyelmet, hogy az engedélyben szereplő akkumulátorgyár vízigénye “olyan vízbázist terhel meg Debrecenben, amely már jelenleg is jelentősen túl van használva”, a különböző vízkivételek akár háromszorosan (!) is meghaladhatják a visszapótlódás ütemét.

Emlékeztet, az Európai Unió Víz Keretirányelve eközben a felszín alatti vízbázisok helyzetének javítását, a „jó” állapot elérését írja elő. Jávor Benedek szerint a CATL-gyár engedélyezése lehetetlenné teszi ennek teljesítését, és a vízbázis állapotának további súlyos romlását vetíti előre. Mindez erőteljesen károsítja a jelenleg is kiszáradó, a felszín alatti vizekhez kötődő, Natura 2000-es (azaz uniós) védelem alatt álló olyan ökoszisztémákat, mint például a debreceni Nagyerdő.

“Kimentem a Nagyerdőre, és rám jött a hányinger!”

A politikus szerint az uniós finanszírozású Civaqua-projekt céljainak megvalósulását is akadályozzák, hisz annak célja éppen a talajvízszint-süllyedés megállítása és a térség vízpótlása. Ez a cél sem teljesülhet, ha a nagy nehezen a térségbe juttatott vizet egyből elhasználja az akkumulátorgyár.

Mindez azt jelenti, hogy az engedély az unió Víz Keretirányelvét és Élőhelyvédelmi Irányelvét is sérti, továbbá az uniós finanszírozás kárba veszését eredményezi.

A Bizottság mostani válasza alapján megkezdték a panaszomban foglaltak vizsgálatát! A Párbeszéd – Zöldek szerint a politikailag befolyásolt, a működésképtelenség határán billegő magyar zöldhatóság helyett objektív, független szervezet vizsgálatára van szükség, hogy kiderüljön, milyen tényleges hatásai lehetnek a CATL akkumulátorgyárának a debreceni vízbázisokra!

– olvasható Jávor Benedek közleményében.