A Globális Békemozgalom az állampolgárok által irányított béketeremtő törekvések tizedik évfordulóját ünnepli

Világ

Májusban 59 országban, 89 helyszínen emlékeznek meg békeeseményekkel az állampolgárok által irányított béketeremtő törekvések első évtizedéről. Május 25-én 5 000 résztvevő gyűlt össze Dél-Koreában, a szöuli Olimpia Park Békekapujánál, és várhatóan emberek ezrei csatlakoznak a hónap végéig az eseményekhez a világ más részein is, többek között Svájcban, az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban, Ausztráliában és Németországban.

A hivatalosan „Az HWPL 10. évfordulós megemlékezése a Világbéke Nyilatkozatról és a Béke sétája” elnevezésű világkörüli eseménysorozatot az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsához tartozó Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light – HWPL) nevű nemzetközi nem kormányzati szervezet tartja, különböző országok állami és magánszervezeteinek közös védnökségével.

Az HWPL elmúlt 10 éves béketevékenységét felidézve Lee Man-hee elnök elmondta, „Mióta 10 évvel ezelőtt megfogadtuk, hogy együtt fogunk dolgozni a világbékéért, azóta az egész világon a békéért kiáltunk. Azt tanácsoltuk, hogy a békét tanítsák az otthonokban és az iskolákban, valamint mindenki váljon a béke hírnökévé. Elmentem a Fülöp-szigetekre a mindanaoi harctérre, hogy a béke hangját hallassam, és megígérték, hogy nem kezdik újra a háborút”. Azt is kiemelte, „Mindenkinek eggyé kell válnia a béke címere alatt, és együtt kell dolgoznia, hogy egy jó világot teremthessünk és örökségül hagyhassuk az eljövendő generációknak. Ez az, amit tennünk kell ebben a korszakban, amelyben élünk”.

Az eseményen bemutatták a „Világbéke Nyilatkozat 10 éves évfordulójának közös nyilatkozatát”. Eszerint a Nyilatkozat a „Nyilatkozat a Békéről és a Háború beszüntetéséről” (Declaration of Peace and Cessation of War – DPCW) elnevezésű nyilatkozattá fejlődött, törekedve a „hatalom uralmáról” a „jog uralmára” való áttérésre, mely a „demokrácia, az igazságosság, a polgári szabadságjogok, az egyenlőség, a vallásszabadság és a felelősség elvén” alapul. Továbbá tartalmazza, hogy a béke építésének évtizede során több mint 120 országból résztvevők milliói csatlakoztak a vallások közötti párbeszédekhez, a béke oktatásához, a nemzeti vezetők békéért való kiállásához és a fiatalok hálózatához.

A közös nyilatkozaton keresztül az HWPL és a részt vevő szervezetek megerősítették elkötelezettségüket a béke nemzetközi együttműködésen keresztül történő intézményesítése mellett, összhangban az ENSZ 16. „Béke, igazságosság és erős intézmények” elnevezésű fenntartható fejlődési céljával. Ígéretet tettek, hogy részt vesznek a közvetítési tevékenységekben és a tudatosság növelésében, valamint az oktatásban a konfliktus sújtotta területeken, a fiatalok és a nők megerősítésében, valamint a civil társadalmi részvételt szolgáló legjobb gyakorlatok előmozdításában.

Az HWPL bejelentette azt a nagyszabású célját, hogy 10 millió polgár támogató aláírását gyűjtsék össze egy nemzetközi béketörvény megalkotása érdekében. Emellett számos megemlékezést terveztek a tengeren túlon, melyek célja a béke elősegítése a helyi közösségekben is szerte a világon. Az HWPL hivatalos honlapján, a www.hwpl.kr címen lehetőség van a tagsági regisztrációra, valamint elérhetők a békeprojektekkel kapcsolatos információk, valamint lehetőség van a DPCW teljes szövegének elolvasására és a nyilatkozat támogatására is. (x)