Suhajda Szilárd Mount Everest

Suhajda Szilárd: folyamatban van a mentőakció a Mount Everesten szerencsétlenül járt hegymászóért

Világ

Szerdán adott utoljára életjelet magáról Suhajda Szilárd a 8848 méter magas Mount Everestről.

A békéscsabai hegymászó GPS-jeladója utoljára a közvetlenül a csúcs előtt lévő Hillary-lépcsőről szolgáltatott információt, nepáli idő szerint szerdán 19:30-kor. Ekkor 8795 méter magasan járt, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Frissítés, 05.27., 14:00:

Friss hír Suhajda Szilárd mentéséről: befejezték a keresést

01:25

Folyamatban van a mentőakció

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók – írták szombat éjjel a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

A Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászó műholdas nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este 19:30-kor jelzett, akkor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, a jeladó azóta több pozíciót nem küldött.

A küldetés kommunikációját segítő Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény.

Hozzátették, hogy a művelet haladásáról annak befejeztéig részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. Így előfordulhat, hogy lényegi információkkal 12 vagy akár 24 óráig nem tudnak szolgálni.

Korábbi tájékoztatás szerint a magyar sportolót segítő háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Egy másik hegymászó csapat látta őt, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Ezután szerveztek egy csapatot az elérésére, de hozzátették: az esély, hogy még életben legyen, amikor odaérnek, nagyon csekély.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése volt “tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.

A korábbi bejegyzésben azt írták: azt egyelőre nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki “tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

23:30

Pénteken késő este az alábbi bejegyzést tették közzé Suhajda Szilárd Facebook-oldalán:

Továbbra is a híreket várjuk Szilárdról

Igazán köszönjük azt a nagyfokú érdeklődést, ami Szilárd expedícióját övezi. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket.

Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Abban biztosak lehettek, hogy a hazai háttércsapatnál aligha várja valaki jobban a híreket. Amint pontos információk állnak rendelkezésünkre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt itt közzétesszük. Előfordulhat hogy ez 12, de akár 24 óra is lehet.

Társa szerint elenyésző az esélye a túlélésre

Klein Dávid szerint Suhajda Szilárd esélye a túlélésre elenyésző. Elmondása szerint nem talált rá precedenst, hogy valaki ebben a magasságban, ilyen hosszú ideig túlélt volna.

A péntek hajnalban útra kelő kutatócsoport, az Imagine Nepal vezetője szerint soha nem volt még ilyen hideg a Mount Everesten. Meglátása szerint „nem ez volt annak az éve, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül megmássza az Everestet”.

Klein Dávid a hirado.hu kérdésre, hogy a békéscsabai hegymászó ebben az állapotban, ilyen magasságban ennyi idő eltelte után túlélheti-e, elmondta, egyelőre konkrétan még nem lehet tudni, hogy Suhajda milyen állapotban van, de az esélye a túlélésre elenyésző.

“Ki kell mondani, hogy ez a mentés, illetve keresés, ami Szilárdért elindult, túlnyomórészt inkább keresés. Ezt érdemes beismerni. Nagyon kis esély van rá, hogy életben van. Én személy szerint még nem találtam rá precedenst, hogy valaki ebben a magasságban, ilyen hosszú ideig túlélt volna”

– mondta Klein Dávid.

Előzmények:

Megtalálták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten