Agyonverhette az erkölcsrendészet azt a kurd nőt, aki nem viselt fejkendőt

Világ

Mahsza Amini családjával kedden az iráni fővárosba látogatott, amikor őrizetbe vette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályainak betartatásáért felelős rendőri egység. Amini állítólag megszegte a fejkendő nyilvános viselését előíró, 1979 óta érvényben lévő törvényt, ezért egy erkölcsrendészeti egység intézkedés alá vonta és bevitte az őrsre. Nem élte túl az átnevelést. A hatóságok szerint szívrohamot kapott – írta meg a telex a Times of Israel nyomán.

Az áldozat, a 22 éves Mahsza Amini családjával kedden az iráni fővárosba látogatott, ekkor vette őrizetbe egy rendőri egység, amely az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályainak betartatásáért felel.

A nő állítólag megszegte a fejkendő nyilvános viselését előíró, 1979 óta érvényben lévő törvényt, ezért egy erkölcsrendészeti egységbevitte az őrsre. A 22 éves nő családjának annyit momndtak , hogy „átnevelő foglalkozásra” viszik, amint vége szabadon engedik a rendőrségről.

 

Erre már nem kerülhetett sor, hiszen a lány néhány nap múlva meghalt. A rendőrség állítása szerint szívrohamot kapott, így kórházba kellett szállítani. Az intézkedésnél jelenlévő szemtanúk azonban arról számoltak be, hogy őrizetbe vétele után összeverték a 22 éves nőt egy rabszállító kocsiban, ekkor szenvedhetett súlyos fejsérülést.

Szombaton több százan gyűltek össze a nő temetésén a Kurdisztán tartománybeli Saqez városában. A ceremónia tüntetésbe csapott át sokan azt kiabálták: „halál a diktátorra”.

 

A tüntetésről több tweet is megemlékezik:

 

Több órán át lángolt a China Telecom felhőkarcolója