A béke intézményesítése: A kollektív cselekvés tervezése a béke kultúrává és normává tétele érdekében

Világ

A háborúk és konfliktusok által az életet és a stabilitást fenyegető jelenlegi veszélyek kezelése érdekében a HWPL 9. éves megemlékezését a Világbéke Nyilatkozatáról 2022. május 25-én online tartották. A 3000 résztvevővel, a politika, a vallás, a tudományos élet, a média és a civil társadalom képviselőinek részvételével a “Béke intézményesítése” témájú eseményen: A kollektív békeakarat megvalósítása című rendezvényen bemutatták a jogi eszközökkel biztosított fenntartható béke megvalósítására irányuló nemzetközi együttműködés előrehaladását.

A házigazda szervezet, a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL) 2013-ban hirdette meg a Világbéke Nyilatkozatot. A nyilatkozat foglalkozik a nemzeti vezetők támogatásával, a nők és a fiatalok bevonásával, a civil társadalmak közötti együttműködéssel és a békével kapcsolatos médiamegjelenések bővítésével. Ezt követően a ,,Nyilatkozat a Békéről és a Háború Megszüntetéséről” (DPCW) folyamatként fejlődött tovább a globális békét szolgáló nemzetközi jogi eszközök létrehozásának folyamataként.

Young Min Chung, az HWPL egyik tagcsoportjának, a ,,Nemzetközi Béke Ifjúsági Csoportnak” (IPYG) a főigazgatója az elért eredményekről szóló jelentésében elmondta: “Az elmúlt kilenc évben 176 országból 730 000 polgára írta alá a DPCW támogatását, ami lehetővé teszi számukra, hogy a legközvetlenebb módon fejezzék ki véleményüket. Nemrégiben az IPYG a ,,Fiatalok Békeműhelyét” (Youth Empowerment Peace Workshop, YEPW) szervezi, ahol olyan napirendeket vitatnak meg, mint az oktatás, az emberi jogok és a konfliktusok, és közös fellépéseket, valamint szakpolitikai javaslatokat hajtanak végre.”

A DPCW 10 cikke és 38 cikkely a konfliktusok megelőzését és megoldását, a háborús potenciál fokozatos csökkentését és a fegyverek mindennapi eszközzé tételét, a vallási és etnikai identitáson alapuló konfliktusok tiszteletben tartását és megoldását, valamint a béke kultúrájának terjesztését tartalmazza. A nyilatkozat arra irányul, hogy a nemzeteket, nemzetközi szervezeteket (NGO), nem kormányzati szervezeteket és az egyes polgárokat is bevonja a békés világért való cselekvésbe.

Ami a béketeremtésért való együttműködést illeti, Man Hee Lee, a HWPL elnöke arra szólította fel a résztvevőket, hogy “a béke hírnökeiként” egyesüljenek, “hogy szabadságot és békét hozzanak a jövő nemzedékeinek”. “Ezúttal (Oroszország) megszállta Ukrajnát és háborút indított. Ezért a HWPL és a béke családjai már régóta követelik a nemzetközi jog létrehozását a háborús potenciálok megelőzése érdekében . Ezért világszerte összegyűjtöttük a nemzetközi jog szakértőit… és elkészítettük a 10 cikket és 38 cikkelyt tartalmazó nyilatkozatot”.

Az indiai konfliktusok megoldására irányuló békeprogramok egyik példájaként a vallási vezetők között azóta egyetértési nyilatkozatokat (MOU) írtak alá a vallások megértése terén a vallási szentírások összehasonlító tanulmányozásán alapuló további együttműködésről. A HWPL és a Lampurban működő Vallás és Tudás Nemzetközi Szervezete közötti partnerség különösen egy béke emlékmű felállításához vezetett, amely a béke értékeit közvetíti a helyi lakosok számára.

A rendezvényen bemutatták a pedagógusok részvételét a békével kapcsolatos tevékenységekben is. Bemutatták a Metaverse, mint virtuális világplatform használatával megvalósuló oktatási módszertant, ahol a diákok a világ számos pontján zajló különböző békével kapcsolatos tevékenységek olvasása és megfigyelése révén megtapasztalhatják a békét.

Az egyik résztvevő diák azt mondta:

“Megtanultam, hogy a béke eléréséhez nemzetközi jogra van szükség. Szükségünk van egy olyan törvényre, amely képes a békét elérni. Fontos, hogy az emberek betartsák a törvényt, és ha minden ember a béke polgára lenne, akkor nem is lenne szükségünk törvényre.”

Supalak Ganjanakhundee, a Thammasat Egyetem Pridi Banomyong Nemzetközi Kollégiumának vendégkutatója és a thaiföldi The Nation korábbi főszerkesztője az eseményen tartott újságírói beszámolójában elmondta, hogy a béke alapja szorosan kapcsolódik a demokráciához, amely a békefolyamatban való “civil társadalmi részvétel lehetővé tételének” nyitott tereként szolgál. A dél-thaiföldi békefolyamat jelenlegi patthelyzetét részletezve elmondta: “(A)z a békefolyamat, amely tartós békéhez vezetne, a problémát a gyökerénél kell kezelnie, és a demokratizálódás mentén kell lefolytatni, nemcsak az érdekelt felek, hanem a civil társadalom intenzív részvételével”.

Az HWPL nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt fejlesztette a békéért folytatott globális együttműködést azáltal, hogy nemzetközi szervezetek támogatását szerezte meg a DPCW számára, és kéz a kézben dolgozott a nemzetközi normák megerősítésén a béke megvalósítása érdekében. Az HWPL civil szervezetekkel közhasznú tevékenységeket folytat a béke gyökerének biztosítása érdekében. (x)