Egy 18,000 fős véradó csoport járul hozzá a vérellátás stabilitásához Dél-Koreában

Világ

A COVID-19 okozta vérhiány világszerte elterjedt. Januárban az Amerikai Vöröskereszt “nemzeti vérválságot” hirdetett, ami nagy veszélyt jelent a betegellátásra. Márciusban egy amerikai székhelyű nonprofit szervezet, a Memorial Blood Centers (MBC) “vészhelyzetet” hirdetett, mivel az O típusú vérből csak 1-2 napi készlet áll rendelkezésre, és felszólította a lakosságot, hogy vegyen részt az egyszeri véradásban, amely akár három életet is megmenthet.

A Vöröskereszt szerint a vért számos célra használják, többek között balesetek okozta súlyos sérülések, sebészeti beavatkozások, vérszegénység, szülés és rákkezelés esetén. Mivel azonban vért nem lehet mesterségesen előállítani, a szakértők szerint a vérellátás egyetlen megoldása a véradásban rejlik.

Dél-Koreában a „Mennyei Kultúra a Világbéke és a Fény Helyreállítása” (HWPL) együttműködésével a Shincheonji Jézus Egyház és a HWPL 18 000 tagja vett részt véradásban április 18-tól két héten át. Ezt a számot az ország legnagyobb csoportos véradásaként jegyezték fel.

Namsun Cho, a Koreai Vöröskereszt Vérellátó Szolgálatának vezetője elmondta: “Amikor az Omicron hatása elérte a csúcspontját, a Shincheonji Jézus Egyház nagyszabású véradást indított. Olyan volt, mint az eső a szárazság idején. Meglepődtünk, hogy a donorok száma 3 nap alatt meghaladta a 6000-et, és még többen vettek részt. Nagyra értékeljük életmentő elkötelezettségüket.”

“Igazán nagyszerű munkát végeztek az életmegosztó mozgalomban. Ez a lépték egy hadtest egy éves véradásával egyenértékű. A véradók száma közel négyszerese egy átlagos napnak, ami nagy segítség a jelenlegi vérellátási válság leküzdésében” – mondta a Vérellátó Szolgálat egyik tisztviselője.

“Nagyra értékeljük a Shincheonji Jézus Egyház tagjait is, akik már 2020-ban részt vettek az országos plazmaadományozásban a COVID-19 elleni kezelés kifejlesztése érdekében” – tette hozzá.

Dél-Koreában véradói igazolást állítanak ki a véradóknak. Az igazolást a vérátömlesztés kifizetésekor lehet felhasználni, így a betegeknek járó vérátömlesztési díjat levonják. A Shincheonji Jézus Egyház és a HWPL összes véradója is felajánlotta a tanúsítványt, hogy enyhítsék a kezeléshez vérre szoruló betegek anyagi terheit.

A dél-koreai Gwacheonban székelő Shincheonji Jézus Egyháza önkéntes tevékenységekkel, többek között plazma- és véradással járul hozzá a közösségekhez, bár az egyház nagymértékben megszenvedte a COVID-19 világjárvány kezdeti szakaszát.

A HWPL, amelynek székhelye a dél-koreai Szöulban található, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa és a Globális Kommunikációs Osztálya alá tartozó nem kormányzati szervezet, hosszú távú békeprojekteket hajt végre az oktatás, a segélyezés és a fiatalok megerősítése révén, a civil társadalommal és a nemzetközi szervezetekkel való szolidaritás alapján 193 országban. (x)