Shakira és Gerard Piqué

Börtönbe kerülhet Shakira

Világ

Adócsalással vádolják Shakirát. A gyönyörű énekesnőt akár börtönbüntetésre is ítélhetik.

Még 2019-ben vádolták meg a kolumbiai énekesnőt, Gerard Piqué szerelmét azzal, hogy 4,5 milliárd forint értékű adócsalást követett el, mert nem fizetett adót, amikor Spanyolországban élt 2011-2014 között.

Lakóhelyeként Shakira csak 2015-ben jelölte meg Katalóniát, ezt megelőzően a Bahamákra volt bejelentkezve. Az államügyészség szerint ez nem felelt meg a valóságnak. A hatóságok szerint a vizsgált időszakban Shakirának nemcsak spanyolországi bevételei után kellett volna Spanyolországban adóznia, hanem spanyol adózóként teljes bevétele után.

A sztár vitatta a követelés jogosságát 2019-es beidézésekor. Azt állította, hogy az adott időszakban nem élt fél évnél tovább Spanyolországban, és jövedelmének zöme nem Spanyolországban keletkezett. Ennek ellenére PR-cége közlése szerint az énekesnő azonnal befizette adóhátralékát, amint tudomást szerzett róla. 2018-ban átutalt 20 millió eurót 2011-es adótartozása és a kamatok fejében, majd további 14,5 millió eurót fizetett be a másik három évre – írja a 168.hu.

Csütörtökön bírósági tárgyalásra utalták az ügyet. Ha adócsalás miatt bűnösnek találják a kétgyermekes Shakirát, pénzbüntetés, sőt akár börtönbüntetés is várhat rá. Ha szerencséje van, utóbbitól a bíróság eltekint. Ha valaki első alkalommal vét és két évnél kevesebb börtönbüntetésre ítélik, a bíróság a pénzbírságtól súlyosabb büntetést végül nem szokta kiróni.