Csökkent a Sally hurrikán erőssége, de heves esőzést és széllökéseket hozott

Világ

Csökkent a Sally hurrikán erőssége, de heves esőzést és széllökéseket hozott az Egyesült Államok déli tagállamaiban.

A hurrikán szerda hajnalban 2-es erősségű viharként ért partot Alabamában, szerda délelőttre azonban 1-es erősségűvé csökkent.

Alabamában délkeleten és Florida északnyugati partvidékén óránként 155-165 kilométeresek a széllökések, és mivel a viharzóna meteorológusok szerint nagyon lassan mozog, az esőzések is hosszan tartóak lesznek. A partvidéki településeket elárasztották a Mexikói-öböl két-három méteresre felkorbácsolt hullámai. “Katasztrofális és történelmi méretű az árvíz” – közölte a miami székhelyű hurrikánközpont.

Alabamában és Floridában a part menti sávban lezárták az utakat, mindkét tagállam városaiban utcák állnak víz alatt, s mindkét államban tornádóriadót is hirdettek. A floridai Tallahassee-tól az alabamai Mobile-ig víz alatt állnak a települések. Az 50 ezer lelket számláló, nyugat-floridai Pensacola utcái például – a közösségi médiában megjelent videók tanúsága szerint – folyókká változtak, mindenütt legalább egyméteres víz hömpölyög. A városban szerda hajnaltól több mint 600 milliméternyi eső esett. A Pensacola-öböl egyik hídját szintén elsodorta az áradat.
Alabamában mintegy 270 ezren, Florida nyugati vidékein több mint 230 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. Alabamában a helyi hatóságok több településen katasztrofálisnak minősítették a helyzetet.

A szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) megkezdte a segélyszállítmányok kiszállítását: vízpalackokat, több mint 11 millió élelmiszercsomagot, takarókat vittek a katasztrófa sújtotta területekre.

Floridában, Alabamában és Mississippiben rendkívüli állapot van érvényben.
A miami hurrikánközpont tájékoztatása szerint a Sally hurrikán után az Atlanti-óceánon négy másik trópusi ciklon is közeledik az Egyesült Államok felé.