Ha fizetgetnek, akkor dolgozgatnak

Vélemény

Érdekes döntést tett közzé tegnap a Debreceni Egyetem. Egyedülállónak nevezik azt például, hogy a tanársegédek és adjunktusok bérét megemelik. Mindezt az munkavállalói érdekszervezetekkel egyeztetve.

Legszebb ideje! Mert az elmúlt években nevetséges volt pl a nettó 140 pár ezer forintos tanársegédi fizetés mellé a muszájból adott háromezres Erzsébet utalvány, miközben a nappalis phd hallgatók 180.000 forintot kaptak havonta a tanulmányaik elkezdését követően. Nagyon komoly bérfeszültség volt az elmúlt 15 évben a Debreceni Egyetemen, aminek látható jele volt az, hogy a versenyszféra elszívta a jobb képességű oktatókat.

A helyzet persze karonként is más. Egy adminisztrátor is kaphatott akár kétszer akkora fizetést is, ha tudta, hogy melyik karra érdemes átnavigálnia. Igen, egy házon belül ugyanazért a munkáért más bér jár. És ezt most próbálják korrigálni.

Persze nem csak ebben különleges a Debreceni Egyetem. Itt bő tíz év alatt unatkozó háziasszonyból is lett már professzor asszony. Ennyi idő a többségnek arra sem elég, hogy két fokozatot megszerezzen, mert nem engedi a rendszer vagy nem léptetik elő, mert nincs pénz…

Illetve hiába évek óta több az Egyetem költségvetése, mint Debrecen városának, az Egyetem vezetése mégsem érezte úgy, hogy magasabb bérekre lenne szükség. Elvégre ők fizetgettek, az oktatók meg dolgozgattak.

Felmerül ilyenkor, hogy hol van a szakszervezet ilyenkor. Sehol, max kedvezményes nyaralást tudnak biztosítani a dolgozóknak, mert az érdekvédelem itt is le van tekerve, mint annyi minden más szektorban Magyarországon. Ezeken kell és lehet változtatni jövő tavasszal.

N.Nagy Sándor