Davis-kupa - Magyarország-Németország

Davis Kupa: vereség a németektől, Balázs Attila bejelentette visszavonulását

Sport

Valkusz Máté két szettben kikapott Jan-Lennard Strufftól szombaton a Tatabányán zajló Magyarország-Németország tenisz Davis Kupa-selejtező negyedik mérkőzésén, így a 3-1-re vezető vendégek megnyerték a párharcot, és továbbjutottak a világdöntőbe. A folytatásban lesz még egy tét nélküli meccs is.

Az 1-2-re álló párharc a két első számú játékos, azaz Marozsán Fábián és Struff összecsapásával folytatódott volna – annak a tudatában, hogy német siker esetén véget ér a csata, magyar diadalnál pedig jöhet az utolsó felvonás Fucsovics Márton és Dominik Koepfer főszereplésével. Nagy Zoltán kapitány azonban változtatott a felálláson, és Marozsán helyett – aki saját bevallása szerint nincs élete formájában – Valkuszt küldte pályára.

A világranglistán 213. magyarnak viszont nagyon is jól megy mostanában, ugyanis januárban a selejtezőből indulva életében először feljutott élete első Grand Slam-főtáblájára az Australian Openen, ahol négy szettre kényszerítette a top 50-es ausztrál Max Purcellt. Tatabányán viszont még nehezebb feladat várt rá az őt 189 hellyel megelőző Struff személyében, aki ugyanakkor pénteken játszmát sem nyert Fucsovics Márton ellen.

Első találkozójukon a 25 esztendős Valkusz öt gémen át állta a sarat, de ekkor nyolc évvel idősebb riválisa már kihasználta harmadik bréklabdáját, majd 5:2-re elhúzott. Struff egyre inkább “elengedte a kezét”, mindenhonnan tüzelt, és sorozatban három ásszal lezárta a 31 perces szettet.

Davis-kupa - Magyarország-Németország
Michael Kohlmann csapatkapitány, Jan-Lennard Struff, Dominik Koepfer, Tim Pütz, Kevin Krawietz és Maximilian Marterer (b-j), a győztes német csapat tagjai a Magyarország-Németország Davis-kupa selejtező mérkőzésen Tatabányán 2024. február 3-án. MTI/Bodnár Boglárka

A folytatásban a hazaiak volt junior világelsője 2:2 után került ismét brékhátrányba, majd az ellenfél tovább ütötte az ászokat, aztán 2:4-nél – Valkusz negyedik kettős hibáját követően – megint elvette az elbizonytalanodó magyar szerváját. Innentől már nem volt kétséges, ki lesz a győztes, Struff magabiztosan lezárta a találkozót, amely 59 percig tartott.

A párharcot megnyerő, háromszoros Davis Kupa-bajnok németek tehát továbbjutottak a DK-finálé 16 csapatos csoportkörébe, a vesztes magyar együttes pedig osztályozót vív ősszel. A magyar válogatott sorozatban ötödször selejtezett a fináléba jutásért, és ezekből egyszer, 2018-ban jött össze a világdöntő.

A párharc negyedik meccse után a műsorközlő bejelentette, hogy vége a programnak, de tíz perccel később kiderült – miközben a közönség java része már hazament -, hogy a két kapitány döntése alapján lejátsszák az ötödik mérkőzést is. A már tét nélküli összecsapáson hazai részről Piros Zsombor lép majd pályára.

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián Valkusz Máté oldalán játszik a német Kevin Krawietz – Tim Pütz páros ellen a Magyarország-Németország Davis-kupa selejtező mérkőzésen Tatabányán 2024. február 3-án. MTI/Bodnár Boglárka

Eredmény:

Magyarország-Németország 1-3 – állás négy mérkőzés után

Valkusz Máté – Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6
korábban:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7 (3-7)
pénteken játszották:
Marozsán Fábián-Dominik Koepfer 2:6, 6:7 (4-7)
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5

Balázs Attila visszavonult

Bejelentette visszavonulását Balázs Attila, aki a legjobb százban is szerepelt a férfi tenisz-világranglistán.

A 35 éves sportoló szombaton a tatabányai Magyarország-Németország Davis Kupa-párharc harmadik mérkőzése után köszönt el a közönségtől.

“Ha egy sikert ki kellene emelnem a válogatott pályafutásomból, akkor a 2020-as, debreceni DK-selejtezőt mondanám, amikor Belgium ellen fontos győzelmet arattam, és kijutottunk a világdöntőre – igaz, a Covid miatt nem tudtuk annyira kiélvezni a diadalt”

– jelentette ki az egyéniben és párosban is hét bajnoki címet gyűjtött klasszis. “Nagy utat tettem meg sok hibával, és ha újrakezdeném, akkor sok mindent másként csinálnék. Vegyes érzések vannak bennem, de örülök, hogy a mélységeket is a magam javára tudtam fordítani”.

Balázs Attila 2020 márciusában karrierje legjobbjaként 76. volt az ATP-rangsorban, az ATP-elitmezőnyben 28 mérkőzést nyert meg, és ugyanennyit veszített el. Kiemelkedő eredményei közé tartozik a 2019-es, umagi finálé, valamint a 2012-es, bukaresti és a 2020-as, riói elődöntő, karrierje során pedig több mint egymillió dollárt gyűjtött össze. Olyan kiemelkedő játékosokat győzött le, mint az orosz Andrej Rubljov vagy a lengyel Hubert Hurkacz.

A magyar válogatottban 2009-ben mutatkozott be, és 19-13-as – egyéniben 12-10-es – győzelmi mérleget ért el.