Salakmotorverseny Debrecen Pünkösd

Debrecenben mutatta be tudását a salakmotoros világelit

Sport

Ausztrál győzelem született hétfőn a Debrecenben rendezett salakmotoros Grand Prix-kvalifikációs versenyen, melynek négy legjobbja jutott be a sorozat augusztusi fináléjába.

Az ausztrál versenyző mögött a második a közönségkedvenc lett Andzejs Lebedevs, a harmadik pedig a dán Michael Jepsen Jensen lett, valamint a negyedik helyen a svéd Jacob Thorsell jutott tovább.

A debreceni megmérettetésre 12 ország 16 versenyzője érkezett a Perényi Pál Salakmotor Stadionba. Magyarországot a Speedwolf két versenyzője Kovács Roland és Magosi Norbert, valamint a sérülés miatt távolmaradó David Bellego helyett induló Bárány Márk képviselte.

Már a második futam hozott némi izgalmat, amikor a német Kai Huckenbeck magabiztosan vezetett, de az utolsó körben motorhiba miatt a negyedik helyre csúszott.

A hetedik futamban találkozott a két továbbjutásra esélyes versenyző, Lebedevs és Holder, akik már akkor nagyot küzdöttek az etap első helyéért, amit a lett versenyző szerzett meg. A 13. futamban a finn Timi Salonen technikai okokra hivatkozva visszalépett a folytatástól, helyére a tartalék Füzesi Richárd állt be, aki nem szerzett pontot a versenyen.

A viadal során kialakult pontegyenlőségek miatt a továbbjutók végső sorrendjéről külön futamban döntöttek, ahol ismét találkozott egymással Holder és Lebedevs, valamint rajthoz állt Jepsen Jensen is, mindhárman 13 pontot motoroztak addig. A szétmotorozásban a dán Jepsen Jensen harmadikként ért célba, az ausztrál és lett csatáját ezúttal az ausztrál Holder nyerte és ezzel az egész versenyt is.

A magyarok közül Magosi a legtöbb, 5 ponttal zárt, többször is bravúros rajttal és előzési kísérletekkel örvendeztette meg a debreceni közönséget. Kovács Roland 2 pontot gyűjtött, míg Bárány Márk pont nélkül zárt.

A debreceni a négy GP-selejtező egyike volt, amikből összesen a legjobb 16 salakmotoros jut be az augusztus 19-én Svédországban sorra kerülő Grand Prix Challenge-ben, melynek dobogósai biztosítják majd helyüket a jövő évi egyéni világbajnoki sorozatban.