Kósa Lajos és a Liu fivérek

A Liu fivérek már karácsony óta kínai állampolgárok

Sport

Már karácsonykor megkapta a kínai állampolgárságot a korábban magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző Liu Shaolin Sándor és testvére, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang – írja kínai lapokra hivatkozva a Világgazdaság.

Mint ismert, a két gyorskorcsolyázó október 30-án jelezte, hogy nem kívánják aláírni új, 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyukból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést. A szövetség attól tette függővé a hozzájárulását, hogy a versenyzők eleget tesznek a 2019. március 1-én kelt sportolói szerződésekben foglalt kötelezettségnek.

Kósa Lajos nem tudta őket megtartani

A Liu fivérek elvesztése nagy kudarc Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke számára is, aki augusztusban a Mandinernek még úgy nyilatkozott,

“a  Liu-fivérek magyar állampolgárok, és magyar színekben fognak versenyezni”.

Ez nem jött be.

“Partnerek voltunk abban is, hogy a testvérek Kínában készüljenek a kínai csapattal egyfajta speciális edzőtábor formájában– a felkészülési költséget finanszírozta a magyar szövetség, sőt, Dzse Szu Csun, akinek jelenleg is érvényes szerződése van a szövetséggel, a fiúk segítségére volt ebben az időszakban” – magyarázta Kósa a Nemzeti Sportnak.

Többször tárgyaltam velük, mindannyiszor megkérdeztem tőlük, mit tudunk mi tenni annak érdekében, hogy felülvizsgálják a döntésüket. Ők azt felelték erre, hogy semmit. Innentől nemigen volt mozgásterünk

– árulta el.

Kósa Lajos szerint a kialakult helyzetnek több oka is van. Az egyik mindenképpen az, hogy a srácok a Kínába távozott edzőjükkel, Linával képzelték el a folytatást. A másik az, hogy az édesapjuk kínai, Pekingben él, többször hívta magához a fiait. A harmadik az, hogy azokat a körülményeket, amelyeket a kínaiak meg tudnak teremteni, mi még itthon nem feltétlenül tudjuk. Ha felépül a Nemzeti Korcsolyázó Központ, akkor majd igen – fejtegette.

A következő téli olimpián már Kínának szereznének érmeket

A gyorsított eljárásra a nemzetközi olimpiai szabályok miatt van szükség. Egy esetleges országváltás után ugyanis három évig nem indulhat a sportoló olimpián, ennyi “türelmi” időnek kell eltelnie a szabályok szerint. Ha viszont sokáig elhúzódott volna az ügy, akkor veszélybe került volna a Liu testvérek 2026-os szereplése, a következő, olaszországi téli olimpiáig ugyanis szűk három év van vissza, 2026. február 6-án kezdődik.

Kínai lapok szerint a Liu testvérek várhatóan Im Hjodzsunnal alkotnak majd csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot – értesült a Világgazdaság.