Kósa Lajos és a Liu fivérek

Kósa Lajos megszólalt a Liu fivérek elvesztéséről

Sport

Nem tudta meggyőzni az országot váltó Liu Shaolin Sándort és öccsét, Liu Shaoangot Kósa Lajos debreceni fideszes országgyűlési képviselő, aki egyben a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke is.

A politikus a Nemzeti Sportnak elmondta, Shaolin és Shaoang azzal a kéréssel fordult a szövetséghez, hogy segítsék őket az országváltásban, hozzák meg a szükséges döntéseket ebben az ügyben, és mentesítsék őket a korábbi szerződésben vállalt kötelezettségeik alól.

Arra a kérdésre, hogy az benne volt-e a levegőben (mint ismert, Kósa Lajos váltig állította, hogy az olimpiai bajnok fivérek magyar színekben versenyeznek a jövőben is), Kósa azt felelte, az egyértelmű volt, hogy a fiúk nagyon ragaszkodnak Csang Csing Linához, ám az edzőnőt hazahívta hazája, márpedig a rövid pályás gyorskorcsolyában a kínai válogatott vezetőedzői pozíciója az egyik legjelentősebb állás.

Nem sikerült meggyőznie a fiúkat

“Partnerek voltunk abban is, hogy a testvérek Kínában készüljenek a kínai csapattal egyfajta speciális edzőtábor formájában– a felkészülési költséget finanszírozta a magyar szövetség, sőt, Dzse Szu Csun, akinek jelenleg is érvényes szerződése van a szövetséggel, a fiúk segítségére volt ebben az időszakban” – magyarázta Kósa.

Többször tárgyaltam velük, mindannyiszor megkérdeztem tőlük, mit tudunk mi tenni annak érdekében, hogy felülvizsgálják a döntésüket. Ők azt felelték erre, hogy semmit. Innentől nemigen volt mozgásterünk

– árulta el.

Kósa Lajos szerint a kialakult helyzetnek több oka is van. Az egyik mindenképpen az, hogy a srácok Linával képzelték el a folytatást. A másik az, hogy az édesapjuk kínai, Pekingben él, többször hívta magához a fiait. A harmadik az, hogy azokat a körülményeket, amelyeket a kínaiak meg tudnak teremteni, mi még itthon nem feltétlenül tudjuk. Ha felépül a Nemzeti Korcsolyázó Központ, akkor majd igen – fejtegette.

Az országváltásnak ára van

A szövetséggel megkötött sportolói szerződés szerint, ha egy versenyző más ország színeiben kíván versenyezni, csak abban az esetben teheti meg három éven belül, ha a MOKSZ részére valaki visszafizeti a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket – árulte el Kósa.

“Száz-százötven millió forintról van szó fejenként”– jelentette ki az elnök. Nem szeretnének eléjük kicsinyes okokból akadályokat állítani, de a szövetség és az állami költségvetés érdekét védik. “Sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő, ahogyan Linának is elmondtuk, úgy a fiúknak is el fogjuk, az ajtónk mindig nyitva áll előttünk” – összegzett Kósa Lajos.