Rapport Richárd sakkozó

Rapport Richárd döntetlennel kezdett a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján

Sport

Rapport Richárd remivel kezdte szereplését pénteken a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.

A sötét figurákat vezető magyar nemzetközi nagymester a nyitónapon a lengyel Jan-Krzysztof Dudával a 69. lépést követően, hatórás, küzdelmes összecsapás végén osztozott meg az egy ponton. A felek korábban négy klasszikus partit váltottak, ebből kettőt a 24 esztendős lengyel nyert meg és egy döntetlen mellett egy Rapport-siker született.

A nyitókörben az orosz, de FIDE-színeiben versenyző Jan Nyepomnyascsij és az amerikai Fabiano Caruana tudott győzni. Az előző vb-döntőt elveszítő Nyepomnyascsij sötéttel kerekedett a kínai Ting Li-zsen fölé, míg Caruana honfitársát, Hikaru Nakamurát múlta felül világossal.

A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a regnáló világbajnokkal, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsennel.

Rapport a második fordulóban az iráni származású, de francia színekben versenyző Alireza Firouzjával mérkőzik meg, aki éppen szombaton ünnepli 19. születésnapját.

Eredmények, 1. forduló:
Jan-Krzysztof Duda (lengyel)-Rapport Richárd döntetlen
Ting Li-zsen (kínai)-Jan Nyepomnyascsij (FIDE) 0-1
Fabiano Caruana (amerikai)-Hikaru Nakamura (amerikai) 1-0
Tejmur Radzsabov (azeri)-Alireza Firouzja (francia) döntetlen