Nemzetek Ligája - Magyarország-Anglia

Brit sajtó: a magyar gyerekektől hangos fújolást kaptak a térdelő angol játékosok

Sport

Bravúros győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott az angolok ellen június 4-én, a Nemzetek Ligájában.

Ráadásul nem is érdemtelen vagy véletlen ez a siker, hiszen a labdabirtoklást kivéve az összes fontosabb mutatóban méltó partnerei voltunk Gareth Southgate csapatának.

A BBC beszámolója is méltatja a magyaroknak az angolokénál sokkal kreatívabb játékát. A meccs embere, Szoboszlai Dominik mellett Loic Nego és a Szoboszlai által értékesített, győzelmet érő büntetőt kiharcoló Nagy Zsolt játékát emeli ki a brit sajtó.

Akadt azonban egy kis üröm is az örömben: a BBC (és egyéb vezető brit médiatermékek) beszámolója szerint a Puskás Arénát megtöltő több tízezer gyerek – a felnőtt szurkolók nyomdokaiban járva – fújolta a kezdőrúgás előtt letérdelő (ez egyfajta gesztus lenne a rasszizmus és diszkrimináció ellen, de erősen megosztja a labdarúgó társadalmat) angol játékosokat.

Döntse el mindenki, hogy mi hall, vagy nem hall ezen a felvételen:

Mint emlékezhetünk, a magyar válogatott az UEFA-szabályzat 73. cikkelyének megsértése miatt kapott zárt kapus büntetést. A szurkolói rendbontások a 2021-ben rendezett 2020-as Eb meccsein történtek.

Videó: így “majomkodott” egy magyar szurkoló az angolok első gólja után; Szijjártó: “az angolok is fütyültek”

 

 

Rossi: ez egy újabb gyöngyszem

Marco Rossi egy újabb gyöngyszemnek nevezte a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-s győzelmét az Eb-ezüstérmes angolok felett.

“Ez egy újabb gyöngyszem, melyet felfűzhetünk arra a láncra, amire az elmúlt években összegyűjtöttünk már néhányat” – jelentette ki az olasz szakember. “Ez egy olyan csapat, amely már nem fél megküzdeni erősebb ellenfelekkel. Én ugyan nem mérhetem magam az ellenfél edzőihez, ahogy a mi játékosainkat sem az ellenfél játékosaihoz, ennek ellenére nem félünk megmérni magunkat velük szemben. Ez a válogatott most már egy csapat, lehet nem a legjobb, de nagybetűs csapat”

– tette hozzá.

Marco Rossi és Gareth Southgate
Marco Rossi, a magyar (j) és Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország – Anglia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2022. június 4-én. A magyar válogatott 1-0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes angol csapatot. MTI/Koszticsák Szilárd

Az 57 éves tréner a meccset értékelve úgy vélekedett, kiegyensúlyozott találkozó volt. Szerinte Anglia többet birtokolta a labdát, előrébb támadott le, de igazán csak az utolsó húsz percben tudott fölényben futballozni, amikor már hátrányban volt.

“Ahogy a meccs előtt is mondtam, Anglia legyőzéséhez majdnem tökéletes meccs kell. Ez nekünk ma sikerült, csupán az utolsó periódusban érződött már a fáradtság. Gulácsi nagyon jó volt, bizonyos helyzetekben szerencsénk is volt, de az eredmények nem véletlenül hullanak az ölünkbe, megdolgoztunk azért, hogy olykor a szerencse is mellénk álljon. Ez a siker az áldozatvállalás érdeme volt”

– mondta Rossi, aki hozzátette, gratulál a játékosoknak ehhez a teljesítményhez.

Az olasz szakvezető az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy a kilátogató gyerekeknek győzelmi élményt ajándékozhattak, mert “ők jelentik a jövőt”. Szerinte sokáig szívükben marad ez az élmény. A találkozó előtt a csapatkapitány, Szalai Ádám is beszélt a társaihoz, hogy “kutyakötelességük” ennek a 30 ezer gyereknek megmutatni, mire képesek egy ilyen kiváló angol csapat ellen.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya sokkal csalódottabban értékelt:

“Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, a tavalyi két vb-selejtező is nehéz volt. Más is megszenvedett a magyarok kemény védekezésével. A hosszú szezon és hőség sem segített, de sokat tanulhatunk ebből a vereségből. El kell fogadni, hogy nem lehet minden meccset megnyerni.”

Az angol szakvezető egyben dicsérte a magyar csapatot, amely szerinte nagyon jól állta a sarat a letámadással szemben is. Úgy vélte, a döntetlen igazságosabb lett volna, a büntető vitatható volt, de nem volt elég helyzetük ahhoz, hogy nyerjenek.

“A magyar csapat nincs a hét-nyolc legjobb válogatott között, de nagyon nehéz futballozni ellene, ezért ha nem játszunk nagyon jól, nem tudjuk megverni”

– összegzett Southgate.

A magyar válogatott három nap múlva, kedden az Európa-bajnok olaszok vendége lesz Cesenában a Nemzetek Ligája második fordulójában.