Golden Bull Darts Club Debrecen

„A darts sokkal inkább mentális sport, mint fizikai”- interjú Orosz Andrással, a debreceni Golden Bulls Darts Egyesület elnökével

Sport

Kis hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a darts. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már nemcsak országos versenyeken, hanem nemzetközi eseményeken is részt vesznek a sport szerelmesei . A Golden Bulls Darts elnöke, Orosz András mesélt az egyesületről, játékosokról és arról is, hogy miért érdemes kipróbálni a játékot, és nem csak a kanapéról nézni a tv-s közvetítéseket.

Hogyan kerültél kapcsolatba a dartscal?

A testvérem, Orosz Gyuri humorista ismertetett meg vele még gyermekként. Nagyon sokat játszottunk otthon, és versenyeket rendeztünk a barátaink között. Azonban egészen 2015-ig nem is gondoltunk arra, hogy ezt komolyabban is lehetne művelnünk.  De a világbajnoki eseményeket nézve úgy döntöttünk, hogy elmegyünk egy Debrecenben megrendezett versenyre.  Engem akkor annyira megfogott az a közeg, hogy le is igazoltam a Cívis Dartshoz. Csak néhány hónapot töltöttem ott, mert az egyik klubtársammal aztán megalapítottuk a saját klubunkat. Szerettük volna egy magasabb szintre emelni ezt a sportot, először itt Debrecenben, majd országos és nemzetközi szinten is.

Orosz András Golden Bull Darts Club Debrecen
Orosz András Golden Bull Darts Club Debrecen

Könnyen ment a klub kiépítése?

2016-ban, amikor megalakult a saját egyesületünk, döntöttük el azt, hogy klubszinten egységes mezekben leszünk – ahogyan a tv-ben is láthatjuk a játékosokat. De ennek a tervezése és elkészítése itthon nem volt lehetséges, ezért egészen Ausztráliáig kellett „elmennünk”, és így több hónap után kaptuk csak kézhez. A másik problémánk az volt, hogy nem akartunk az addig megszokott kocsmakörnyezetben játszani, hanem egy “normálisabb helyre szerettük” volna áttenni a székhelyünket. Akkor még egy étteremben, egy kis külön helyiségben játszottunk, ezzel is elérve azt, hogy ne csak küllemileg, hanem anyagilag is biztosítva legyenek a versenyzőink, hogy profi sportolóként érezzék magukat. Ez a hely pedig, ahol most vagyunk, már úgy van kialakítva, hogy mindenki otthonosan érezze magát.

Te is részt veszel a versenyeken?

Eleinte sokkal többet versenyeztem, de onnantól kezdve, hogy klubvezető lettem, ez sok erőt és energiát elvitt tőlem, és kevesebb időm maradt a gyakorlásra. Én nem kiosztom a feladatokat, hanem saját magam csinálom meg, azért, hogy a többiek tudjanak a játékkal foglalkozni. Ezért minden játékos sikerét egy kicsit a magaménak is érzem.

Hány főből áll a Golden Bulls csapata?

Igazolt versenyzőinknek a száma 53 fő, akik nem csak debreceniek, hanem a környező településekről is erősítik az egyesületünket. Budapest környékén él például Székely „Penge” Pál, akit pár éve igazoltunk le, és az elmúlt tíz év legeredményesebb versenyzőjének számít. Többszörös magyar bajnok egyéniben, párosban és csapatban is. Van egy másik játékosunk, Kádár László, aki a marosvásárhelyi testvérklubunk, a Helios Sportklub elnöke. Magyar és román válogatott játékos, országos és nemzetközi versenyeken a mi mezünkben játszik. Szerepelt a WDF által rendezett világbajnokságon áprilisban, ahol nagyon jól játszott, és büszkék vagyunk rá, mert minket is képviselt ezen az eseményen. Több olyan játékosunk van, akik 70 feletti átlaggal tudnak játszani, és országos versenyeken is komoly eredményeket érnek el.  Hogy csak néhány nevet említsek: Szilágyi Ádám, Goron Gergő és Soltész István.

Mit gondolsz, Magyarországon mennyire ismert a darts?

Meghatározhatatlan a létszáma annak, hogy hányan játsszák, mert sokan otthon kezdik el, és sok idő telik el, míg leigazolnak egy egyesülethez. Azt gondolom, hogy itthon tíz emberből egy dartsozik, viszont kevesen jutnak el arra a szintre, hogy ezt versenyszerűen is űzzék.

Golden Bull Darts Club Debrecen
Golden Bull Darts Club Debrecen

Van adat arról, hogy mennyi egyesület van az országban?

A klubok száma nyolcvan felett van, és az ez elmúlt évek alatt rohamosan emelkedett. Ez köszönhető a darts népszerűségének, és annak is, hogy a Covid alatt sokan döntöttek úgy, hogy vesznek egy táblát, és elkezdenek otthon játszani.

Milyen korosztály jár hozzátok az egyesületbe?

Legfiatalabb játékosunk 10 éves, a legidősebb tagunk pedig 68 éves. Bárki és bármikor elkezdheti a dartsot, ez a sport kortól független.

Hogyan épülnek fel az edzések?

Hétfőn és pénteken tartjuk, szerdánként pedig edzőverseny napunk van, ami nyílt, és bárki nevezhet rá. Ugyanazokat a játéknemeket játsszuk, mint az országos vagy a nemzetközi versenyeken. Az edzések mindig igény szerint épülnek fel. Van, aki külön kéri, hogy figyeljük a játékát, és segítsük abban, hogyan dobjon és milyen legyen a helyes beállása. Mert lehet ösztönösen jó és rossz is. Hogy valaki mennyire jó, azt az eldobott nyilanként lehet számolni. Erre mindig azt a példát tudom felhozni, hogy ha valaki a 20-s szektort tízből kilencszer szeretné eltalálni, hányszor kell eldobnia a nyilat. Akinek hibás a technikája, annak húszezerszer, akinek pedig alapból jól megy, annak „csak” ötezerszer kell a táblára dobni.

Mikor indulhat el valaki egy versenyen?

Ez az első pillanattól kezdve megtörténhet. Azért van így, mert ha valaki elkezd játszani és jó is benne, akkor azt fogja hinni, hogy könnyen megnyerhet egy versenyt is. De ha még kezdő, és csak most ismerkedik a dartscal, és nem nyer, akkor könnyebben fel tudja dolgozni a vereséget, mert tisztában van vele, hogy tanulnia kell még. Dartsozni edzésen, míg versenyezni a versenyen tanul meg. Ezek az egyéni versenyekre jellemzőek, a csapatbajnokságokon figyelünk arra, hogy milyen szinten vannak a játékosaink. Otthon nem lehet fejlődni, le kell igazolni egy egyesülethez, mert ha kialakulnak a dobástechnikákban történő beidegződések, amik nem jók, akkor kétszer vagy akár háromszor annyi idő lesz kiiktatni, mint amennyi idő alatt felveszi valaki ezeket a szokásokat. Így nagyon komoly hibákat lehet elkövetni.

Golden Bull Darts Club Debrecen
Golden Bull Darts Club Debrecen

Miért ajánlanád ezt a sportot, azoknak is, akik még nem próbálták ki?

A darts mindamellett, hogy időigényes sport, nagyon sok hasznos dolgot taníthat az életben. Készségfejlesztő hatása van, segíti a finom motorikus mozgást és a fejben számolást. A Darts Matek programot pedig már több iskolában is használják. Nagyon jó közösségépítő és szórakoztató játék. Ez egy olyan sport, amit fiatalok, idősebbek, mozgássérültek is játszhatnak, és nincs olyan ember, akire azt mondanám, hogy ki van zárva ebből a körből. Lehet, sokan nem tudják, de a siketeknek is rendeznek országos bajnokságot. Sokkal inkább mentális sport ez, mint fizika.

Miben változott meg az életed a darts által?

Gyökerestül felforgatta az életemet. Én egy nagyon otthonülő típus voltam, az életemet kitöltötte a munka. A darts megváltoztatta ezt, mert versenyekre járunk, rengeteget utazunk országon belül és a környező országokba is. Alapvetően kíváncsi ember vagyok, és mindig is kerestem a “plusz” hobbit. Kipróbáltam a rádiózást, standupoltam a bátyámmal és még dj is voltam. De a dartscal éreztem azt, hogy itthon vagyok, megjöttem. Látom, hogy évről évre népszerűbb a sport, csak egy szintet kellene megugranunk, hogy kicsit komolyabban vegyék Magyarországon is. Ezen dolgozik a Magyar Darts Szövetség mint sportági szakszövetség és a PDC Hungarian Fan Club. Azon fáradoznak, hogy egyre színvonalasabb versenyeket rendezzenek itthon, és alapvető dolog legyen az is, hogy tv-ben is közvetítsék ezeket az eseményeket.

– Rontó Judyt –