„Sohasem késő elkezdeni a sportot” – interjú Zilai Sándorral, a debreceni thai box-legendával

Sport

Zilai Sándor thai box világ- és Európa-, négyszeres utcai harc-bajnok, Észak-Amerika bajnoka, valamint a Gewiss Training SE és a Gewiss Guard tulajdonosa válaszolt a kérdéseinkre.

Húsz év profi thai box karrier, rengeteg címmérkőzés, fantasztikus eredmények. Honnan indult a sportág szeretete?

Gyerekkoromban cselgáncsot tanultam, de elég hamar váltottam, mert azt mondták, hogy durva vagyok ehhez a sporthoz. Majd egy lakótelepi atrocitás miatt választottam a legkeményebb sportágat, ami a thai box volt. Aztán kikerültem Kanadába, hogy csak a sportággal foglalkozhassak, és nem sokkal ezután kanadai színekben Észak- Amerika bajnoka lettem. Itthon pedig az utcai harcokban aratott győzelmeim után figyelt fel rám a média, mert sosem töltöttem sok időt a ringben, a meccsek nyolcvan százalékában kiütéssel győztem.  165 mérkőzésem volt, ebből  7 alkalommal pontozással kaptam ki. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy sohasem veszítettem KO-val. Nem vittek padlóra sosem, ameddig meg nem „haltam” a ringben, addig mentem. A világbajnoki címemet is úgy szereztem meg, hogy el volt szakadva a térdszalagom. Négy edzésem volt naponta, ami azt jelentette, hogy napi nyolc órát edzettem.  Ez volt az életem, nem kellett semmi mást csinálnom, csak edzenem. Fanatikus voltam, ezért a felkészüléseken birkóztam, futottam, úsztam, ökölvívást tanultam és thai boxoltam azért, hogy a lehető legjobb legyek. Tudtam már akkor is, hogy a ringbe születtem.

ZilaI Sándor
ZilaI Sándor

Sokan félnek elkezdeni a thai boxot az esetleges sérülések miatt, és attól is tartanak, hogy profi sportolókkal kell „megküzdeniük” az edzőteremben. Miért ajánlanád nekik ezt a sportot, és miért nem kell félniük?

A thai box a legjobb küzdősport. Erre már a világ is rájött, mert annyira színes ez a sportág. Széles a technikai repertoárja, komplex, mert szinte mindent használunk a fejelésen kívül. Nemhiába van ott már az olimpiai játékokon, és azt gondolom, ennek a sportnak van itt az ideje. Amit én évtizedeken keresztül bizonygattam, az beigazolódott. A Gewiss Training-nél Bokor Zoltán vezetőedző tartja az edzéseket a profi sportolóinknak, felnőtteknek és gyerekeknek, azaz a hobbistáknak. Profi sportolóink Kertész Sándor és Rissai Bence is tartanak edzéseket, Kercseli Évi edzőnk pedig az erőnléti edzésekben segíti a profi sportolóinkat és a kezdő sportolókat.  Nem kell félni a profi sportolóktól, mert ők is tudnak normálisan edzeni a kezdőkkel. Nincsenek sérülések, mert vigyáznak egymásra, jó hangulatúak az edzések, mindenki jól érzi magát. Mivel ez egy kemény sport, kimerültségig elfáradnak, és ezt imádják az emberek.

Élete a thai box – Bokor Zoltán, Debrecen egyik kedvenc küzdősport-edzője önvédelemre is ezt ajánlja

Küzdősport és magánélet. Lehet párhuzamot vonni a kettő között?

Nem kell feltétlenül küzdősportot választanunk, inkább az a lényeges, hogy sportoljunk, mert az életünket hosszabbítjuk meg vele. Amikor megemelkedik az ember pulzusa, a vérnyomása, és még el is fárad, akkor nem csak a testét, hanem a lelkét is edzi. Sport nélkül nem lehet élni, és ha az ember megszereti, akkor soha nem fog megszabadulni tőle. Sokan nem is gondolják, hogy milyen fizikai erőt tudnak magukból kihozni, és hogy mennyi mindenre kell figyelni közben. A thai box például egy olyan sport, ahol a két agyféltekét külön tudjuk használni, és fejleszthetjük is ezeket a gyakorlatok által.

Zilai Sándor (középen) Rissai Bencével és Kertész Sándorral

Amikor küzdősportot tanulunk, éljünk a megszerzett tudással, vagy fussunk el, ha egy utcai támadásba kerülnénk?

Ha megtanulunk egy-két technikát, előbb használjuk, és utána már el tudunk futni. Ha fájdalmat okoznak, akkor mi is okozhatunk, de nem szeretem azt javasolni, hogy bárkit is arra tanítsunk, hogy használja az utcán. Önvédelemnél biztosan ösztönből fog cselekedni, de ha tanult technikái vannak, akkor az az előnyére válhat. Nőknek nagyon ajánlom a thai boxot, mert ha térddel megrúgja, vagy könyökkel megüti a támadót, az nem fogja kiheverni, feltéve, ha nem tanulta azt, hogy hogyan védje le, hiszen nem számít majd rá.

165 mérkőzésből  csak 7 pontozásos vereséged volt. Milyen volt ezt a sikert megélni, és ezzel szemben miket tanultál a vereségekből?

Minél többet nyer az ember, annál nagyobb lesz az önbizalma, mert tudja, hogy mennyi munka van benne. Én minden edzésen meghaltam, ájulás szélén álltam, de soha nem adtam fel, mindig erőn felül teljesítettem. A versenyeken bizonyosodott be az, hogy volt értelme az edzésnek. A sikert meg lehet szokni, és én ugyanazt éltem meg az első mérkőzésemen, mint a világbajnokságon szerzett győzelmemen, csak annak volt egy magasabb tétje.  Ha valaki jó sportoló és igazi sportoló, az a kudarcból is mindig tanul. Kell a vereség, hogy a legjobb legyél, és engem mindig ösztönzött az, hogy a legjobb legyek, és robotként mentem előre. Tudtam, hogy erre a sportra születtem, hogy nincs más utam, ezért kihoztam a maximumot belőle.

Bokor Zoltán és Zilai Sándor
Bokor Zoltán és Zilai Sándor

A munkád a hobbid, és a hobbid a munkád. Hogyan jött létre a Gewiss Guard?

Amikor abbahagytam a profi sportéletet, azt a szenvedélyt, amit addig a sportban tapasztaltam, átvittem a munkámba.  Már 2009-ben láttam azt, hogy a személyvédelem olyan szegmense a szakmának, amibe érdemes energiát és pénz fektetni, természetesen a megfelelő képzésekkel együtt. Nagy hangsúlyt fektetünk a személyvédelmi oktatásokra, bomba biztonságtechnikára, lövészetre, kríziskezelésre, pszichológiára, vezetéstechnikára, komplexen mindenre, ami a személyvédelemhez hozzátartozik. A Gewiss Guard egy iránymutató cég a szakmában, és bátran kijelenthetem, hogy világszinten elismertek vagyunk, tisztán és átláthatóan végezzük a munkánkat. Erre a legnagyobb bizonyíték, hogy a tavalyi évben megkaptuk a besorolást az Alkotmányvédelmi Hivataltól, “Biztonsági követelményeknek megfelelt gazdasági szereplők” jegyzékébe.

Mindennapjaid része maradt a sport, most is egy thai box edzésre mész. Mit üzensz azoknak, akik most kezdenek el sportolni és fiatalok, vagy már kicsit idősebb korúak?

Nem késő elkezdeni a sportot sohasem, de ami nem mindegy, hogy milyen edzőhöz megyünk. Azt látom, hogy nagyon sokat oktatnak úgy, hogy nincs meg a kellő tapasztalatuk abban, amiben edzőként működnek. Sajnos ezzel tönkreteszik az embereket, megfelelő tudás híján akár egészségkárosító hatásuk is lehet azokra, akik hozzájuk fordulnak. Tanácsként azt javaslom még, hogy figyeljenek oda a megfelelő étkezésre is, mert a sport és a normális étkezés együtt hozza meg az eredményeket, az egyik a másik nélkül nem megy.

Fotók: magánarchívum

– Rontó Judyt –

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft