Mit csinálnak jobban Kisvárdán? Az NB I második helyezettje érkezik Debrecenbe a tavaszi nyitányon

Sport

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az egykor szebb napokat látott DVSC és vezetősége nincs igazán irigylésre méltó helyzetben, amit jól mutat a csapat őszi hullámzó teljesítménye, és az olykor elégedetlenkedő szurkolói felhangok.

A bajnokságban ugyanis a hétszeres bajnok a vonal felett kezdi meg a tavaszi szezont, de ugyanakkor aggodalomra adhat okot, hogy az eddig igencsak harmatos védelmünk és ősszel a sérülésektől megtépázott meglehetősen vékonyka kispadunk megerősítése nem volt túl acélos. A klubhoz a múlt héten írt alá a csatár Dorian Babunski, Baranyai Nimród 2025-ig szóló profi szerződést kapott, Ferenczi János és Bényei Ágoston pedig 2,5, illetve 3,5 évvel meghosszabbította kötelékét a debreceni egyesülethez.

A védelemben és a támadóharmadban azért simán elférne még 1-2 új arc, hiszen a kiesés elkerüléséért harcoló csapatok egész komoly erősítésbe kezdtek, a Gyirmót például az észak-macedón listavezetőtől igazolt balszélsőt, és lecsaptak a szlovák bajnokságban korábban gólkirályi címet szerző Gino Van Kesselre is. A Gyirmót mellett szintén kieső pozícióban telelő MTK együttese pedig több bombaigazolással (Futács, Spirovski, Rajkovic) igyekszik majd kiharcolni a bentmaradást.

Tőzsér: van olyan játékos, aki havi 115 ezer forintért focizik a Lokiban

Igaz erre gyorsan rávágnánk a legtöbben, hogy ahol van pénz, ott lehet miből költeni. Jelen állás szerint azonban a Loki anyagi forrásai nagyon is szűkösek, amit jól mutat az is, hogy egy kétmilliós büntetés miatt nyújtottak be többszöri fellebbezést, hátha az MLSZ-nek meglágyul a szíve. Az első és legfontosabb erősítést – Dzsudzsák megtartását – végrehajtotta a DVSC, de a hallgatás igencsak árulkodik a klub anyagi lehetőségeiről és az ambícióiról. 

Az ezt firtató kérdésekre magyarázat gyanánt legtöbbször az volt a felelet, hogy nincs pénz a minőségi erősítésekre és érthetetlen, hogy miért nem jönnek ide a szponzorok és dolgozunk ennek a megoldásán”, de bővebb felvilágosítást ennek megvalósítására nem tudtak adni az illetékesek ebben a kérdéskörben. 

Pedig, ha korrektül lekommunikálja egy csapat feketén-fehéren a céljait és azt, hogy milyen lehetőségei vannak, valamint esetlegesen milyen kényszerpálya mentén mozognak a vezetők, akkor talán a szurkolók is megértenék a döntéseket, és sokkal kevesebb negatív kritika hangzana el a közösségi médiában vagy az internetes fórumokon. Erről is beszélt nemrégiben Révész Attila, a nagy szezont futó Kisvárda sportigazgatója is, aki úgy vélte, hogy ebben az esetben sokkal építőbb lenne a közeg, amivel lehetne előre haladni. Most mindenki egyből kapásból rávágná, hogy könnyen beszél jókora politikai hátszéllel megtámogatva és ott ül a húsos fazékhoz elég közel a szabolcsi gárda. Igen ám! Csakhogy ebből a forrásból és lehetőségből ők szisztematikusan, mondhatni az alapokról építkeztek, aminek már manapság van látszata is. 

Tőzsér: idén a bentmaradás a cél

A Lokinál ellenben, amikor ment az a bizonyos szekér nem tudták az akkori vezetők meglovagolni azokat a hullámokat sem és számottevő szponzor nem is érkezett, hogy miért, azt most ne boncolgassuk. Így az aranykorszakból a bajnoki címeken és a nemzetközi kupaszerepléseken felül egy akadémiát lehet csak felmutatni, ahonnan viszont nem igazán özönlenek a tehetségek az első csapathoz. Már pedig egy olyan helyzetben, amiben jelenleg a Loki van, okosabb lenne anyagi megfontolásból is egy jó utánpótlásra támaszkodni, pláne ha lenne kézzel fogható eredménye is. Azonban manapság a DVSC második csapatának eredménysorát böngészve sem lesz túl sok bizodalma az embernek, hiszen féltávnál mindössze a tizennegyedik helyen áll Szűcs János csapata, hat pontra a kieső zónától. Ezen kívül az U19-es csapat sem tündököl mostanság, amely utolsó előtti helyen áll az akadémiák közötti versenyfutásban. Akadnak ugyan üdítő kivételek, mint például Baranyai vagy Szujó debütálása az élvonalban, de sajnos nem ez a jellemző.

Felmerül egyúttal az a kérdés is, hogy a nagy csinnadrattával bejelentett Tarpa és Csenger fémjelezte akadémiai együttműködéseknek mikor lesz számottevő hozadéka.  Eddig mindössze Kusnyír Eriket tudták felmutatni az illetékesek, ez is édeskevés.

Ezért akármennyire is fájó, de itt lenne az élő példa az orrunk előtt, ha átigazolások terén nem is, de klubkommunikáció esetében mindenképpen. Már csak az a kérdés, hogy mikor kezdjük el alkalmazni. Addig pedig, ha nem lesz számottevő erősítés, nem marad más, csak a remény, hogy tavasszal is alattunk húzzák meg azt a bizonyos vonalat.

A DVSC szombaton, 17 órától a Kisvárda csapatát fogadja a Nagyerdei Stadionban. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

– Faragó László –