Vívni hívják a fiatalokat Debrecenben

Sport

Hét éves kortól várja a vívás iránt érdeklődőket a Interfencing Debrecen SC edzői gárdája. A trénerek hétfői, szerdai és pénteki napokon 17.00 órától tartják a foglalkozásokat a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában. Az olimpiai 8. helyezett Battai Sugár Katinkát és edzőjét, Dávid Lászlót kérdezték arról, hogy miért érdemes az Interfencing kötelékében elkezdeni vívni.

Dávid László: Egyesületünkben a legnagyobb tapasztalattal rendelkező edzők kezdik el a foglalkozásokat a legkisebbekkel. A mi koncepciónk az, hogy az edzőnek már a kezdettekkor rendelkeznie kell azzal a tudással, ami a későbbiekben a felnőtt víváshoz szükséges. Debrecenben és a környéken úgy tudom én vagyok az egyetlen olyan edző, aki onnantól kezdve, hogy fegyvert adott egy kisgyerek kezébe, segíteni tudta sportolóját egészen a legmagasabb szintig, azaz a felnőtt válogatottságig.

 

Battai Sugár Katinka: Esetemben nagyon fontos az a tudás, amit Lacitól sajátítottam el. A tokiói olimpiára sajnos nem tudott kiutazni velem, ezért a verseny ideje alatt más edzőtől kaptam az iskolákat. A jó alapok miatt azonban semmilyen gondot nem jelentett a szövetségi edzőmmel, Gárdos Gáborral együtt dolgozni.

 

Miért fontos, hogy hol kezd el vívni a gyerek?

 

DL: Nemcsak a gyerek sportkarrierjének, hanem az egészségének megőrzése szempontjából is nagyon fontos, hogy milyen edzőhöz kerül a kezdéskor. A vívásban egyetlen mozdulat sem természetes, minden mozdulat tanult. Ha ezeket rosszul rögzíti az edző, a későbbiekben a sportoló legkisebb problémája lesz az, hogy nem fog majd tudni tust adni. A nem megfelelő alapokra akár az egészsége is rámehet.

 

Szerinted mikor érdemes elkezdeni a vívást?

 

BSK: Én 9 évesen kezdetem Lacinál. Úgy vélem, nagy szerencsém volt, hogy pont hozzá kerültem. Mindig tudta, mit és hogyan kell oktatni, emellett folyamatosan képezi is magát. Szerintem a fejlődés szempontjából a 8-9 éves kor a legmegfelelőbb a kezdésre.

 

DL: Valóban nincs értelme korábban elkezdeni. 7 éves kor alatt a gyerekek nem rendelkeznek még megfelelő koordinációval és finommotorikus mozgással ahhoz, hogy érdemi vívómunkát lehessen vele elkezdeni. Persze nem baj, ha bemegy a vívóterembe és a jövőbeni utánpótlás bázist bővíti. Ebben a korban játsszon kidobóst és fogójátékokat, fejlessze az atletikus képességeit, de ne vívjon! Egész egyszerűen azért, mert még nem képes rá. Mindennek meg van a maga ideje. Fontosnak gondolom azt is, hogy a gyerek már a kezdettekkor igazi, a felnőtteknél is használt fegyverekkel dolgozzon, ugyanis csak azokon lehet megtanulni a helyes pengevezetést.

 

Az egyesület jövő hét hétfői edzésén a legkisebbek Battai Sugár Katinkával is találkozhatnak, hiszen Sugi is beáll majd a kezdők közé, és segít nekik megismerkedni ezzel a csodálatos sportággal.

Urbán Ádám

Fotó: Bajnok Dorka