Kifütyülték, fújolták a magyar szurkolók a térdelő ír focistákat – botrány lett belőle

Sport

A keddi, 0-0-ra végződő magyar-ír meccs legemlékezetesebb momentuma még a kezdő sípszó előtt történt.

Az MLSZ már korábban közölte, hogy a magyar játékosok nem fognak letérdelni a rasszizmus és kirekesztés ellen, helyette a mezükön olvasható Respcet feliratra mutattak rá.

A szurkolók viszont átléphettek egy határt azzal, hogy kifütyülték és fújolták a térdelő ír focistákat, akikhez a magyar játékosokon kívül a lengyel játékvezető sem csatlakozott.

Az esetnek komoly sajtóvisszhangja lett, a Telex szerint az ír játékosok és a szövetségi kapitány a meccs után arról beszélt, hogy a magyar szurkolók reakciója megdöbbentette és elkeserítette őket.

„Érthetetlen, hogy kifütyültek minket” – mondta az Irish Timesnak Stephen Kenny ír szövetségi kapitány. A lap „döbbenetes, kollektív” rasszizmusról ír a meccs kapcsán. A kapitány a saját csapata térdeléséről azt mondta: „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos üzenet. Megdicsértem a játékosainkat, amiért ezt az álláspontot képviselték.”

Kenny keményen bírálta a magyar szurkolók reakcióját. „Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra” – mondta.

Marco Rossit is megkérdezték, a szövetségi kapitány annyit mondott, a magyar válogatott mindig mindenkinek megadja a maximális tiszteletet. Ez most is így volt, és a jövőben sem fog változni.

„A szurkolóink viselkedésének okairól viszont őket kell megkérdezni”

– tette hozzá.