Sporttörténelmi sikert aratott a fiatal debreceni vívó

Sport

Újabb hatalmas siker részese lehetett az Interfencing Debrecen SC 16 éves üstököse, Battai Sugár Katinka.

Felső kép: Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka

A felnőtt női kardcsapat tagjaként ezüstérmet nyert a Salt Lake Cityben megrendezett olimpiai kvalifikációs világkupán.

A Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna és Pusztai Liza alkotta magyar válogatott hatalmas lépést tett a tokiói olimpiai kvalifikáció felé a világkupa második helyével.


Az elődöntőben az ukrán csapatot győzték le a lányok

Debreceni vívó ezidáig sohasem szerzett érmet felnőtt világkupán. Sporttörténelmi jelentőségű sikert aratott a 16 éves hölgy, aki ezüstérmével a helyi vívósport egyik legeredményesebb alakjává vált.

„Felnőtt korosztályban, cívisvárosi színekben, debreceni teremből és helyi mesterrel készülve eddig nem sikerült az áttörés. Nagyon örülünk a történelmi sikernek. Különösen annak fényében, hogy a 90-es években szinte teljesen megszűnt a helyi vívósport. Hatalmasat léptünk azóta előre.”

-adott betekintést a helyi vívótörténelembe a sportolónő edzője, Dávid László.

„Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy kadet korú sportolóról van szó, akinek elsődlegesen tanulnia kell a sportága technikai és taktikai repertoárját. Ezt a tanulási folyamatot most a hozzátartozóitól és a barátaitól távol, több, mint 9000 km-re szerencsére nagyszerű eredményekkel párosítva tehette meg. Nem is rossz egy 16 évestől ugye?”

– tette fel a költői kérdést a mester.

A női kardvívók tehát viszonylag nyugodtan tölthetik az ünnepeket, hiszen az utolsó két kvalifikációs vk-ra kijutó helyről utazhatnak el a magyarok.


Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Katona Renáta

A debreceni vívósport is megnyugodhat, hiszen a sokéves munkának most már kézelfogható eredményei is vannak. Eb és vb címek mellett ezentúl felnőtt világkupa éremre is büszkék lehetnek az interfencinges pengeforgatók.

Fotók: Devin Manky – Bizzi Team