Embercsempészés miatt kell felelnie a Nyírábránynál fülön csípett ideges pakisztániaknak

Rendőrség

A Nyírábrányi Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett belépésre két pakisztáni állampolgár 2022. július 17-én 6 óra körül – számoltunk be róla korábban. A feltűnően idegesen viselkedő, érvényes útlevéllel és németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező férfiakat a rendőrök feltartóztatták és elszámoltatták.

Nem sokkal később, a határrendészeti kirendeltség munkatársa Álmosdnál fogott el egy külföldi férfit, aki sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért őt előállították. Mint kiderült, a 20 éves férfi, az előzőleg a  határátkelőhelyen feltartóztatott férfiak egyikének testvére.

A megalapozott gyanú szerint a 28 és 26 éves pakisztáni állampolgárok az Álmosdnál elfogott határsértőnek akartak segítséget nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jusson. A két férfit a hajdú-bihari nyomozók kihallgatták, majd bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt. Az eljárás során mindketten beismerő vallomást tettek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a két pakisztáni állampolgárral szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást. A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az ügy iratait bíróság elé állítási javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.