Felelősségre vonják a balfék álrendőrt, aki egy debreceni dohányboltban színészkedett

Rendőrség

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2022. január 18-án 12 óra körül arról, hogy az egyik debreceni dohánybolt eladóját feltehetően egy álrendőr megbírságolta. A járőrök és nyomozók azonnal az férfi keresésébe kezdtek, adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként a látókörükbe került egy helyi lakos. Az 51 éves férfit 2022. január 26-án előállították és elszámoltatták a dohányboltban történtekkel kapcsolatban.

A nyomozás adatai szerint a botcsinálta rendőr bement az üzletbe, egy pillanatra megmutatta az igazolványát az eladónak, majd tájékoztatta arról, hogy szabálytalan maszkhasználat miatt bírságot fog kiszabni vele szemben. Vázolta a lehetőségeket, amelyek közül az eladó az 5000 forintos helyszíni bírság mellett döntött. A gyanúsított egy telefonhívással próbálta hitelességét megerősíteni, ezért úgy tett, mintha egy kollégájával egyeztetne a szabálysértés miatt. Az alkalmazott ezt követően átadta neki a pénzt.

A rendőrigazolvány, valamint a kiváló színészi alakítás mégis kevésnek bizonyult, a sértett rövid hezitálást követően felhívta a 112-es segélyhívót.

A férfi a kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett a nyomozóknak, akik ezt követően bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2022. január 27-én elrendelt. Az otthonában tartott kutatás során három hamis rendőrigazolványt találtak és foglaltak le. Az eljárás során kiderült az is, hogy a férfinek a hamis igazolványokat egy helyi nő készítette el, ezért őt három rendbeli közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki.

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az 51 éves férfivel szemben zsarolás és három rendbeli közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást. A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a rendőrt egyenruhája, szolgálati jelvénye valamint fényképpel ellátott szolgálati igazolványa igazolja.

Polgári ruhás kollégáinkat, köztük a nyomozókat csak az igazolvány és a jelvény igazolja. A szolgálati jelvény felső részén „RENDŐRSÉG” felirat, míg az alsó részén ötjegyű, egyedi azonosítószám található, továbbá a kettő között piros-fehér-zöld mezőben egy kard mérleggel együtt  van ábrázolva.Gyanúsnak vélt személyek esetén tegyen bejelentést a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívó számon!

– olvasható a közleményben.