Akkor se menjünk most jégre, ha biztonságosnak tűnik!

Rendőrség

A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait. Tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni! – figyelmeztet a rendőrség.

A szabad vizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé válhat.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén valamint a folyókon. Tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni.

A szabad vizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hallanak, azonnal feküdjenek a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég és próbálják a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzenek a jég szélében megkapaszkodni és lábukkal a part felé lökni magukat, illetve kérjenek segítséget. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüljék a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzék a ruházatukban lévő szigetelő légréteget. A partot érést követően azonnal menjenek meleg helyre, szárítkozzanak meg, törölközzenek szárazra, igyanak forró italt, de kerüljék a kávé és az alkohol fogyasztását.

Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt. Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel illetve társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek. A mentést követően hívjanak mentőt! – olvasható a rendőrség közleményében.