Balog Zoltán

“Tévedtem, hibáztam.” Összezárt a református egyház Balog Zoltán mögött, aki tényleg támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét

Ország

Videóüzenetben jelentette be Balog Zoltán, Orbán Viktor korábbi minisztere, jelenlegi református püspök, hogy az esperesek és főgondnokok bizalmukról biztosították.

Balog személyét és az egyházát ért “támadásokról” beszélt, és ismertette, a jelenlévők 86 százaléka támogatta, hogy pozíciójában maradjon. Elmondta, arra kérték, gondolja át közéleti szerepvállalásait – ennek eleget fogt tenni.

Balog Zoltán szerint a “támadások” ezzel nem érnek véget, és azt mondta, az egyháznak ehhez az ügyhöz semmi köze nincs.

Erényként igyekezett beállítani, hogy Novák Katalin (akivel jó munka- és emberi kapcsolatban volt) a református egyház hűséges tagja. Emlékeztetett, hogy 16 fős tanácsadói testület volt Novák mögött, amelynek ő is tagja volt. Amit tanácsolt Nováknak, az csak rá tartozott, egyébként a köztársasági elnök vállalta a felelősséget döntéséért.

Majd rátért a konkrétumokra. A díjjal kitüntetett, pedofilbotrányba keveredett igazgatót azonnal felfüggesztette, vizsgálatot indított ellene. Az igazgatóval sosem találkozott, K. Endre kegyelmet kapott igazgatóhelyettes érdekében pedig elmondása szerint “mások fordultak” Novák Katalinhoz kérvénnyel.

“Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel”

– mentegette magát Balog, de azt elismerte, hogy egyetértett azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapjon.

“Tévedtem, és hibáztam”

– mondta Balog Zoltán, hozzátéve, akitől bocsánatot kell kérnie, már bocsánatot kért, vagy kérni fog.

Balog végül bocsánatot kért a hívektől, hogy ilyen helyzetbe hozta az egyházat:

“Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek, bocsássanak meg. De arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink. Ezért is köszönöm támogatásukat. Kérjük egyházunk minden tagját és a jóakaratú embereket, hogy ne engedjék a gyűlöletkeltést eluralkodni sem a világban, sem az egyházban, hanem azért imádkozzunk, hogy a békesség és a szeretet uralkodjon közöttünk. Mi abban a kegyelemben bízunk, amit Krisztus készített el minden embernek.”