Pósán László CATL

Pósán László örömhírt hozott: stratégiai megállapodást írt alá a CATL és a Debreceni Szakképzési Centrum

Helyi hírek

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) és a Contemporary Amperex Technology Hungary, amelynek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó diákok előtt; a dokumentumot kedden írták alá az intézmények vezetői – közölte a DSzC.

A közleményben emlékeztettek, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyár 2022-ben jelentette be magyarországi beruházását, amely a vállat második európai gyára lesz a németországi után. A CATL debreceni üzeme a jövőben a gyártásban átveszi a cég zöld- és ipar 4.0 technológiák terén szerzett tapasztalatait – írták.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a centrum és a vállalat közösen dolgozza ki a szakmai képzéshez tartozó tananyagok tartalmát, ezzel is segítve a tanulók duális képzését. A négy érintett iskola (a Mechwart András gépipari és informatikai technikum, a Brassai Sámuel műszaki technikum, a Beregszászi Pál technikum és kollégium, illetve a vegyipari technikum) diákjai a többi között szakmai oktatás, valamint üzemlátogatás során ismerhetik meg az akkumulátorgyár vállalati kultúráját, az intézmények oktatói pedig szervezett vállalati program vagy kihelyezett óra során.

A közleményben idézték He Weit, a CATL magyarországi operációért felelős vezetőjét, aki az eseményen meggyőződésének adott hangot, hogy a centrummal kötött oktatási együttműködés mind a CATL, mind a diákok számára előnyös lesz. Debrecenben és a megyében élő fiatal generáció előtt új és inspiráló karrierlehetőségek nyílnak meg az autóiparban – mondta.

Tirpák Zsolt, a szakképzési centrum kancellárja az eseményen arról beszélt: az együttműködési megállapodás nem előzmények nélküli, csaknem egy éve kezdődött el a közös munka, mára a cég jelen van az érintett intézményekben.

Pósán László országgyűlés képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke kiemelte: üdvözlendő minden olyan pillanat, amely emelheti az oktatás színvonalát. Hozzátette: a modernkor sem különbözik a régi koroktól abban, hogy a különböző gyártási folyamatok nem az íróasztalnál sajátíthatók el, hanem az adott gyártási környezetben. Ezt ma már duális képzésnek hívjuk – fűzte hozzá.

A CATL debreceni akkumulátorgyárának építkezése 2023-ban indult, várhatóan 2025-ben kezdik meg a termelést a déli ipari övezetben.

A mai megállapodás is jól mutatja, hogy a betelepülő cég a magyar munkaerőre szeretne támaszkodni. A baloldal eközben politikai érdekből a külföldi vendégmunkásokkal riogatja a város lakosságát. Az ellenzék eddig minden fejlesztést ellenzett a városban, azonban az idő végül nem őket, hanem minket igazolt

– tolta a szokásos propagandáját Pósán.