Takarítónő

Kirúgták a magyar dolgozókat, filippínó vendégmunkásokra cserélték őket a gyöngyösi B. Braunnál

Ország

Tizennyolc takarítónőt küldtek el a B. Braun orvostechnológiai gyártó gyöngyösi üzeméből közvetlenül karácsony előtt – tudta meg a hang.hu. A lap információi szerint 2023. december 24-e előtt pár nappal húsz filippínó vendégmunkás állt munkába a gyöngyösi orvostechnikai eszközöket gyártó üzem tisztasági és karbantartó részlegén. Sőt

ezzel együtt elbocsátották azokat a magyar takarítónőket, akik betanították őket.

A lapnak a kirúgott takarítószemélyzet tagjai nyilatkoztak is. A név nélkül megszólaló egyik érintett azt mondta:

Hét elején reggel hat előtt bementünk, a délelőttös műszakot kezdtük volna. A szokásos gyülekezőhelyen, a mosókonyhában beszélgettünk, akkor bejött két biztonsági őr. Mondták, szedjük össze a szekrényünkből a cuccokat, mert ide bizony nem jöhetünk vissza. Nem értettük: ki vagyunk rúgva? Az egyik biztonsági őr bólogatott. Átkísértek a gyáron, úgy mentünk elöl-hátul őrrel, mint akik loptak. Egyesével engedtek be az irodára, ott benn is őrök vigyáztak – akiket az előző műszakból ottfogtak. Elém tették a papírokat. Mondtam, én ugyan nem akarok felmondani. Erősködtek, hogy ilyen nincs. Azt mondták, ha nem írom alá, nem fizetik ki a decemberi béremet, de még a papírjaimat sem adják ki. Azok nélkül meg munkanélkülit sem kérhetek. Mit csinálhattam volna, családos asszony vagyok, rá lettem kényszerítve, hogy mindent aláírjak.

Azt is elmondták, hogy panasz eddig egyszer sem érkezett a munkájukra, látszólag teljesen elégedettek voltak velük. A december utolsó napjaiban eléjük tett felmondásban „közös megegyezés” szerepelt, indokként létszámleépítést jelöltek meg. Ez persze indokként sántít, hiszen épp bővülés alatt van a gyár.

Mi tanítottuk be őket. Mire betanultak, minket elzavartak

– tették hozzá a nyilatkozók.

Nem erről volt szó:

Kósa Lajos az érkező vendégmunkás-áradatról: “Magyarország a magyaroké, a munkahelyteremtés a magyaroknak szól”