Magyar katonák koszovói zavargás

Meglőttek három magyar katonát Koszovóban

Ország

Közleményt adott ki a KFOR a hétfői koszovói zavargásokkal kapcsolatban. A tájékoztatás szerint három magyar katona sérülését is lőfegyverek okozták az összecsapások közben. Egyikük sérülése sem életveszélyes.

Mint írják, 30 békefenntartó sérült meg az észak-koszovói Zvecanban, a sérültek között 11 olasz és 19 magyar katona van, többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, illetve csonttöréseket, továbbá három magyar katonát meglőttek. A sérültek egyike sincs életveszélyes állapotban.

A hétfői zavargások azután törtek ki, hogy Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte.