Veres István és Novák Katalin

Novák Katalin férje, Veres István 5 hetes kiképzés után alezredesi rangot kapott

Ország

Miközben a honvédségtől az elmúlt hetekben több száz tisztet és főtisztet küldtek el, Veres István, Novák Katalin köztársasági elnök férje 2022 novemberében aláírta a honvédséggel a szerződését, majd 5 hét után tartalékos alezredessé nevezték ki, és február 25-én le is tette az esküt.

Az MTI hírközléséből és Novák Katalin boldog Facebook-bejegyzéséből ez a nem elhanyagolható részlet kimaradt:

Hadházy Ákos viszont résen volt, és megosztotta azt.

Hadházy az RTL híradójának azt mondta: bár törvényes, nem túl etikus a köztársasági elnök férjének tartalékos alezredessé avatása. Szerint ez a döntés finoman szólva is rosszul időzített, mert pont az elmúlt hetekben rúgtak ki tiszteket, főtiszteket, tábornokokat a Magyar Honvédségtől egy átszervezés keretében.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook-oldalán egy kommentre reagálva így magyarázta Veres kinevezését:

„Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét.”

Veres István egyébként közgazdász, és ha a nem tartalékosok között akart volna tiszt lenni, már a hadnagyi ranghoz is el kellett volna végezni egy szakirányú főiskolát, egyetemet. Hogy a tartalékosoknál mik a kinevezés szabályai, és hogy a konkrét esetben mi indokolta Veres István alezredesi rangját, arra nem kapott választ az rtl.hu a honvédelmi minisztériumtól.