Vihar Vas vármegyében

Százezer fogyasztási helyen nincs áram a nagy vihar miatt

Ország

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint a legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél.

A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban pedig templomok tetejét rongálta meg a vihar.

A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél.

A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben egy közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült.

Győrben egy iskola szigetelését bontotta meg a szél száz négyzetméteren – ismertette a szóvivő.

A szél miatt fák dőltek lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is – figyelmeztetett Mukics Dániel.

Vihar - Megsérült egy templom lemezborítása Budán
Budapest, 2023. február 4.
A Szent Ferenc sebei katolikus templom széltõl meglazult lemezborítása Budapesten, az I. kerületi Fõ utcában 2023. február 4-én.
MTI/Lakatos Péter

Hozzátette: országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében.

A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az áramellátás helyreállításához.

A szóvivő jelezte: a Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt.

Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt – figyelmeztetett Mukics Dániel.

Viharkár murakeresztúr
A murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete 2023. február 4-én. MTI/Varga György

Az OKF honlapján közzétett tájékoztatás szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mezőörs térségében, a 81-es főút 59-es kilométerszelvényénél egy fa letört ága akadályozta a forgalmat.

Komárom-Esztergom vármegyében, Szárligetnél, az 1-es főút 44-es és 45-ös kilométerszelvénye között egy tíz méter magas fa dőlt ki, egy sávot teljesen lezárva. Tata térségében, az M1-es autópálya 67-es kilométerszelvénye környékén, a határ felé vezető oldalon a lehajtóra dőlt egy fa.

A Fejér vármegyei Velencén, a Szabolcsi úton több villanyoszlop is megdőlt, lezárták az útszakaszt.

Somogy vármegyében, Barcson, a vasúti átjáróban, valamint Békéscsabán a vasútállomáson egy-egy fa dőlt a sínekre.

Miskolcon, a Tárkányi Béla utcában megbontotta a szél egy lakóház bádogtető-szerkezetét, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagydobos térségében, a 463-as vasúti szelvénynél fa dőlt a sínekre.

Viharkár murakeresztúr
A murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete 2023. február 4-én. MTI/Varga György

Az MTI tudósítóinak további információi szerint Zala vármegyében az erős szél megbontotta a hévízi uszoda, valamint egy keszthelyi gyorsétterem tetejét, Zalaegerszegen pedig társasházak bádogfedésében, szigetelésében, kéményében okozott károkat a vihar.

Fejér vármegyében lakóházak, áruház, kollégium, illetve irodaház tetejét, homlokzatát rongálta meg a szél.

Veszprém vármegyében, Berhida közelében egy teherautó pótkocsiját borította árokba a szél, Veszprémben és Balatonkenesén pedig álló járművekre dőltek fák. Csabrendek környékén, továbbá, Úrkúton, Balatonvilágoson, valamint Berhidán a villamos hálózat károsodása miatt több háztartásban is áramkimaradás volt.