Boysen gyár Nyíregyháza

Akkumulátorgyár Nyíregyházán? Tiszta vizet öntött a pohárba az önkormányzat

Ország

Elterjedt a híre, hogy Debrecenhez hasonlóan Nyíregyházán is akkumulátorgyár létesül. A pánik elkerülésének érdekében igyekezett tisztázni a dolgokat a helyi önkormányzat.

Ne dőljön be az álhíreknek: nem akkumulátort gyártana az új beruházó Nyíregyházán!

– szögezik le. Mint emlékeztetnek,

megtévesztő, félrevezető információk terjedtek el a közösségi médiában a legújabb, Nyíregyházán letelepedni kívánó cég beruházásának január 31-i, a kormányhivatal által meghirdetett környezeti hatásvizsgálati közmeghallgatása előtt.

Azt írják, a Boysen Battery Components Hungary Kft. tervezett telephelyén személygépjárművek akkumulátorának elhelyezését biztosító fém takaró‐tartólemezeinek gyártása tervezett, és nem akkumulátor-gyártás. Egy hasonlattal is élnek: a gyártani kívánt fém alkatrésznek annyi köze van az akkumulátorhoz, mint péksüteménynek a papírzacskóhoz.

Reagáltak a kínaiak a közelmúlt debreceni botrányaira, a kormánysajtó továbbra is kiáll a CATL mellett

A tervezett üzem vízigénye kb. 200 m3/nap lesz, ez összehasonlításképp éves viszonylatban kb. 2/3-a a kórházénak, és nagyjából negyedével több, mint az egyetemé, vagy öt-, illetve tízszerese egy nagyobb társasháznak. A kérelemből pedig kiderül, a létesítményben technológiai szennyvíz keletkezése kizárólag a felületkezelési technológiából várható, melynek előtisztítására többlépcsős szennyvíztisztító berendezés telepítése tervezett.

A telephely mérete sem hasonlítható össze az indulatokat keltő, más nagyvárosokban tervezett gyárakéval, hiszen azokhoz képest kevesebb, mint tizedannyi a telek nagysága – olvasható a közleményben.