Tanárok és diákok tüntettek Budapesten

A tüntető diákok és tanárok emelik a tétet: országos sztrájk után a köztévé elé vonulnak

Ország

Az Egységes Diákfront és az Adom Diákmozgalom képviselői a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom szervezett tüntetést szombat este a Klebelsberg központ elé.

A felszólalók arról beszéltek: azt követelik, hogy legyen érdemi egyeztetés a közoktatás helyreállítására. Hangsúlyozták, hogy azonnali választ és megoldást várnak.

„Azonnali megoldásokat várunk az oktatás bajaira a kormánytól és az oktatás irányítóitól. Úgy tűnik azonban nem volt elég, amit tettünk ahhoz, hogy a kormány megszólaljon”

– mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógus Szakszervezet alelnöke.

Tanárok és diákok tüntettek Budapesten
Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán

A diákok képviselői hangsúlyozták, hogy tanulni akarnak. A tanárok pedig arról beszéltek: színvonalas oktatás nélkül nincs polgári társadalom. A szervezők azt is bejelentették, hogy a következő országos sztrájknapot 2022. december 8-ára, csütörtökre hirdetik meg.

Molnár Áron (NoÁr) színész, aktivista és Pankotai Lili
Molnár Áron (NoÁr) színész, aktivista és Pankotai Lili diák, slammer a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán

Jön a folytatás

A szombati tüntetés után az Egységes Diákfront Vonulás az MTVA-hoz – Engedjenek be a köztévébe címmel újabb megmozdulást hirdetett a Facebookon.

Mint írják, 2022. november 9-én az Egységes Diákfront ultimátumot adott a köztévének. Felszólították az MTVA-t, hogy a diákok megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól.

Kapin Lilla elbocsátott pedagógus és Solymoss Miklós
Kapin Lilla elbocsátott pedagógus és Solymoss Miklós, az Eötvös József Gimnázium tanára a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán

Erre nem kaptak választ, bármennyire is próbálkoztak minden módon eljutni az illetékes döntéshozókhoz. A diákfront szerint a közmédia továbbra sem teljesíti feladatát, hallgat az elmúlt hónapok közéletének egyik legmeghatározóbb jelenségéről.

Mivel nem kaptunk választ, ahogy ígértük, demonstrációt szervezünk az MTVA épülete elé, ezt pedig a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról. A köztévének kötelessége beszámolni az igazságról és minden magyar állampolgár joga, hogy értesüljön az egész országot érintő jelenlegi helyzetről

– olvasható az esemény leírásánál.

Nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé