Budapesten tartottak tiltakozást a pedagógus érdekképviseletek

Nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé

Ország

A Belügyminisztérium szerdán sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, azt azonban nem közölték, hogy melyik iskolák dolgozóiról van szó.

A 444.hu később megtudta, a nyolcból hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy 5 napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Egy tanár a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott eddig. Egy pedig angoltanár a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, aki épp táppénzen van, így ő a felmondását postán kapja meg és a kirúgás pontos oka is csak akkor fog kiderülni.

A Pedagógusok Szakszervezte (PSZ) az alábbi közleményben tiltakozik a tanárok kirúgása ellen:

„Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs.

A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak.

Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor”

– írta a szakszervezet.

Tüntetés lesz

Az Egységes Diákfront gyorsan reagált, ma este fél 7-től tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium épülete elé.

Az esemény leírásánál ez olvasható:

A mai nap folyamán a Belügyminisztérium további 8 tanárt rúgott ki 3 budapesti gimnáziumból. A Vörösmartyból és az Eötvösből 1-1, a Karinthyból 6 tanárt rúgtak ki. Hosszú hónapok példátlan tiltakozásai után nem, hogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatorikus eszközökhöz nyúl. Ne várjuk meg, hogy a mi tanáraink legyenek a következők!
Találkozzunk este fél 7-kor a Belügyminisztériumnál, mutassuk meg, hogy így csak egyre dühösebbek leszünk és nem hallgatunk el, mert
AZ OKTATÁS NEMZETI ÜGY‼️
Hozzatok gyertyákat, transzparenseket!

– üzenték a szervezők.

“Nincs tanár, nincs jövő!” Élőlánccal tüntettek tanáraik nagyobb megbecsüléséért a debreceni diákok – fotós, videós beszámoló