Levelet írtak a vasutasok Orbánnak, mert nem akarnak 18 fokban fagyoskodni

Ország
Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletét – követeli Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében az első hűvösebb őszi napok tapasztalatai alapján a Vasutasok Szakszervezete.

A MÁV munkahelyek nagy részén képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást – jelentette ki az elmúlt napok keserű tapasztalatai alapján a VSZ elnöke. Meleg János szerint

már most látszik, amennyiben a kormány nem változtat ezen a szigorú – csaknem embertelen – kötelezettségen, tömeges betegállománnyal kell számolni a vasutasok körében.

Ugyanis a MÁV-nál nemcsak korszerű irodaépületekben dolgoznak az emberek, hanem sok olyan kisebb állomáson és megállóhelyen is, ahol a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik, így kizárt, hogy folyamatosan tartani lehessen az előírt, egyébként sem komfortos hőérzetet biztosító 18 fokot.

Ez azonban csupán technikai probléma, aminél sokkal nagyobb gond az alacsonyan tartott hőmérséklet egészségre ártalmas hatása. Embertelen és egészségtelen ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott – is –, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók, de kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a megbetegedéssel.

És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János.

A VSZ elnöke hangsúlyozza: az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz. Emlékeztet:

jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldás.