Semjén Zsolt és Kirill pátriárka

A háborúpárti Kirill pátriárka rangos kitüntetéssel jutalmazta Semjén Zsoltot

Ország

Orosz egyházi kitüntetést vehetett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – vette észre a hvg.hu a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján.

A kitüntetést szeptember 13-án, a „magyar kormány épületében” nyújtották át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

A magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

„Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék”

– írta köszöntőjében Hilarion metropolita.

Eltaknyolt a szenteltvízen Kirill pátriárka, akit Orbán megvédett a brüsszeli szankcióktól

Mindez azért érdekes, mert a háborút nyíltan támogató Kirill pátriárka egyébként éppen Orbán Viktor kifejezett tiltakozása ellenére került le az Európai Unió szankciós listájáról. Brüsszel egyébként azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.