Csak néhány százan jelentkeztek eddig határvadásznak

Ország

Bár az ORFK korábban azt közölte, hogy több mint hatezren jelentkeztek határvadásznak, kiderült, a valós szám ennek csak töredéke.

A Telex viszont az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudta, a hatezres szám csak az érdeklődőket jelenti, és ténylegesen mindössze 724-en  juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.” Vagyis több mint tízezer érdeklődőből 644 fő jutott el addig, hogy ténylegesen a képzést megelőző felvételit tegye.

Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre. A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, 5 megyében (köztük Hajdú-Biharban is) összesen 23 századot hoznak létre.

Iskolapadba ültek az első határvadászjelöltek

Nem túl magasak a felvételi követelmények

Ahhoz, hogy valaki határvadász lehessen, mindössze az alábbi feltételek szükségesek:

– magyar állampolgárság,

– betöltött 18. és be nem töltött 55. életév,

– büntetlen előélet,

– cselekvőképesség,

– legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvány,

– egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasság.

A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent – ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni a bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.