Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László

Nem vett részt a Fidesz a katatörvény miatt összehívott rendkívüli ülésen, így az határozatképtelen volt

Ország

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői sem vettek részt.


Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.
A kezdeményező 47 ellenzéki országgyűlési képviselőből többen nem vettek részt az ülésnapon: a DK-sok közül ketten – Gyurcsány Ferenc, Sebián-Petrovszki László -, a Párbeszédből hárman – Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás -, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol. Ugyanakkor többen voltak olyanok is, akik nem írták alá a kezdeményezést, de ott voltak a rendkívüli ülésen.

Napirend előtt

LMP: a kormány nem törődik a társadalom gondjaival

Kanász-Nagy Máté (LMP) bírálta, hogy se a kormánypártok, se a kabinet egyetlen képviselője nem vesz részt az ülésen. Szerinte ez is mutatja, mennyire veszik komolyan a magyar emberek és a magyar társadalom problémáit az energia- és a klímaválság kellős közepén.

Zöld fordulatot sürgetve az LMP politikusa arról beszélt: azonnal le kell állítani a paksi bővítést, szerződését fel kell mondani, az erre szánt pénzt a megújuló energiaforrások bevezetésére kell fordítani, az ezek telepítésére vonatkozó korlátozásokat pedig fel kell oldani. Évi százezer ingatlant érintő épületszigetelési program indítása mellett azt sürgette, hogy a kormány adjon – akár önerő nélküli – támogatást a napelem-telepítésre, valamint vezessék be a havi ötezer forintos klímabérletet.

Kunhalmi Ágnes
Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. augusztus 8-án. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. Az ülésen a kormány képviselői sem vettek részt. MTI/Bruzák Noémi

Párbeszéd: az emberekkel fizettetik meg a kormány hibáinak árát

Berki Sándor (Párbeszéd) felszólalásában kiemelte, a kormány politikai hibái, bűnei előbb-utóbb mindig visszaütnek a lakosságra, most az “Orbán-csomag'” millióktól veszi el a létbiztonságot. Ennek oka szerinte nem sorscsapás, a külső körülmények összejátszása, hanem az, hogy “Orbán Viktor és a Fidesz összes stratégiai döntése hibás volt”.

A képviselő szerint mára kiderült, stratégiai hiba volt az ország szinte teljes energiaellátását Oroszországra bízni, megszüntetni az élelmiszer-tartalékot, átjátszani “haveroknak” az állami földeket. Arról beszélt, 50 százalékkal lehetne alacsonyabb a háztartások rezsije, ha a Fidesz betartja 2010-ben épületszigetelésre tett ígéreteit.

Berki Sándor azt sürgette, hogy az élelmiszerválságot ezen termékek áfájának öt százalékra csökkentésével, az állami tartalékolás visszahozatalával és az öntözés támogatásának újragondolásával kezeljék.

Mi Hazánk: adóztassák meg az oligarchákat!

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot napirend előtti felszólalásában, hogy a lakosság helyett a globális és a hazai oligarchákat kellene megszorítania a kormányzatnak. Szavai szerint óriási bajban van Magyarország, valamit tenni kell, a parlamentben el kellene kezdeni az ország “rendbetételét”, mindez pedig az elmúlt évtizedek elszúrt, elrontott gazdaságpolitikájának következménye.

A kialakult helyzetért a Fidesz és a “balliberális pártok” váltógazdálkodását okolva azt emelte ki, az 1973-as 2 milliárd dollárról a rendszerváltás idejére megtízszereződött a magyar államadósság, “ezt súlyosbította a Fidesz-kormány az elmúlt 12 esztendőben”.

A Mi Hazánk elnök-frakcióvezetője egyebek mellett azt hangsúlyozta: csökkenteni kell egyes termékek áfáját, meg kell változtatni a gazdaságpolitikát, amely kiemelten a globális nagyvállalatokat támogatta.

Gelencsér Ferenc
Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. augusztus 8-án. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. Az ülésen a kormány képviselői sem vettek részt. MTI/Bruzák Noémi

Energetikai korszerűsítést javasol az MSZP

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok a választás alatt nem mondtak igazat, mert azt állították, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, az ellenzék azonban megszüntetné azt. Azt mondták, hogy nem lesz adóemelés, a kata megváltoztatása azonban adóemelést jelent – tette hozzá. Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: az MSZP szerint áremelkedésre nincs szükség, mert a paksi erőmű el tudná látni a teljes lakosságot 12 forintos árammal. Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azt mondták, hogy a Gazprom-szerződés biztosítja, hogy ne kelljen emelni a lakossági gáz árát – fogalmazott.

A jelenlegi “megélhetési és energiaválság” mutatja meg igazán, milyen következményekkel járt, hogy a kormány az elmúlt 12 évben elhanyagolta a lakóépületek korszerűsítését – érvelt a politikus. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a kormány kezdje el az otthonok vissza nem térítendő költségvetési támogatásból finanszírozott, önerő nélküli hőszigetelését és nyílászáró-korszerűsítését. Ennek fedezetét elsősorban uniós forrásokból kell biztosítani, amit hazai költségvetési források egészítenének ki – tette hozzá.