Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor

Karácsony Gergelynek lenne jobb ötlete a fakivágások felturbózása helyett

Ország

Az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása – írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Kifejtette, a kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain, gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából; védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.

“Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében”

– fűzte hozzá.

Itt a friss rendelet: lényegében bárhol lehet erdőt irtani, a védett területek sem ússzák meg

Karácsony Gergely azt írta: egy csütörtök este megjelent kormányrendelet teljesen felülírja azt a nehezen elért eredményt, hogy a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természetvédelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

A főpolgármester szerint a kormánynak évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzív házakban, a megújuló energiák használatában van. A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek – tette hozzá.

“Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket”

– zárta bejegyzését a főpolgármester.