Erdőirtás

Itt a friss rendelet: lényegében bárhol lehet erdőt irtani, a védett területek sem ússzák meg

Ország

Mivel a rezsiemelés bejelentése után durván megemelkedett a kereslet a tűzifa után, várható volt, hogy a kormány újabb – saját tábora szemében bizonyára – népszerű intézkedést hoz.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben olvasható Orbán Viktor saját kezűleg aláírt rendelete, amely a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szól.

A kormányrendelet szerint a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.

A Belügyminisztérium az iskolák fűtésén spórolna télen

Azt is kimondja a rendelet, hogy védett természeti területen idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújítása során nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető

Arról is rendelkeznek, hogy őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) 10. § (2) bekezdésében és a Tvt. 33. § (5) bekezdésében foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető.

Tehát lényegében a téli tűzifaellátás érdekében gyakorlatilag bárhol kivághatók a fák.