Kipusztult a Sajó élővilága

Dráma a Sajón: kipusztult a folyó élővilága

Ország

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz a Sajóba Szlovákiában, melynek következtében gyakorlatilag az összes élőlény kipusztult a folyóból.

A Felvidék.ma megszólaltatta a rozsnyói Varga Tibort, a helyi horgászszövetség egyik tagját, aki tehetetlen dühében és végső elkeseredettségében a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja”

– mondta az elkeseredett horgász, és hozzátette, egyetlen pisztrángot, pénzes pért, fejes domolykót sem találtak a folyó 10 kilométeres szakaszán, amit vizsgáltak. Láttak viszont rengeteg elpusztult folyami rákot.

Döbbenetes, de az első feljelentés óta, amit február 24-én tett a horgászszövetség, csak még több szennyezett bányavíz ömlik a folyóba – írja a felvidéki lap. Az ügyben nyomozást indított a helyi rendőrség.

 

A magyar oldalon is zúgolódnak

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jákfalva független polgármestere, Vilcsek Ernő csütörtökön videóüzenetet tett közzé Facebook-oldalán, amelyben arról beszél, a szennyezés közvetett hatása miatt “bele fogunk dögleni” a mérgezésbe. A polgármester Áder János leköszönő köztársasági elnököt is megszólította, ha már a politikusnak ennyire központi témaköre volt a környezetvédelem. Elmondta, a folyóban „több tíz kilométeren kihalt az élővilág”. Pénteken ezt igazolták a felmérések is.

Az arzén a Sajó folyóban többszöröse a megengedettnél.
Naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba!!!!!
Ökológiai katasztrófa következhet?
Felelősök azok is, akik hallgatnak!

– ismertette a szomorú tényeket Vilcsek.

Fotó: Facebook/Ján Korpa